Çatışmanın odağındaki Yukarı Tütek köyü, AK Parti Diyadin İlçe Başkanı Yakup Yenigün’ün köyü.
1994’te boşaltılan köy, yaklaşık 8 yıl askerin karargâhı olarak kullanılmış. 2002’de yeniden yerleşime açılan köyde kışın 6 hane yaşıyor, yazın nüfus çoğalıyor. 2014 yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi üyeliği için köyden Ak Partiye 37, DBP’ye 18, DP’ye 2, BBP’ye 3 oy çıkmıştı.

Hürriyet gazetesinden Şehriban Oğhan'ın haberine göre, köyün 11 çocuğu taşımalı eğitimle Diyadin’de okuyor. Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Çetin, şenlik için bu köyün seçilmesini “manidar” bulduğunu söylüyor. Ancak PKK ’nın HDP’ye oy toplamak için köylülere baskı yaptığı iddiasını bizzat o köyde oturan Yakup Yenigün’ün akrabası Nuh Yenigün yalanlıyor. “Bugüne kadar bir baskı görmedik” diyen Nuh Yenigün, “Halk süreçten memnundu. Üç senedir milletin keyfi yerindeydi, herkes evinde rahat oturuyordu” diyor. “Asker gelmeseydi bir sorun yaşanmazdı” görüşünü savunan Yenigün, geçen sene de benzer bir şenlik yapıldığını, herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtiyor.

HEPİMİZ BATARIZ

Onu ismini vermek istemeyen ve bugüne kadar AK Parti’ye oy verdiğini söyleyen akrabası da destekliyor: “Gemi bizim gemi. Batarsak hepimiz batarız. PKK’nın Tendürek’te kaldığını 30 yıldır devlet de biliyor. Kaç seçimdir bu köyden AK Parti’ye oy çıkıyor. Ben de AK Parti’ye oy verdim. O zaman PKK yok muydu? Baskı olsaydı önceden de olurdu. PKK bugüne kadar çağırıp da kimseye ‘Sen oyunu şuraya ver’ dememiştir, ben baskı görmedim. Millet uyanmış, eski millet değil. Halk her şeyi biliyor. Sabah halkı alana bıraksalardı ne çatışma olurdu, ne olay.” CHP Diyadin İlçe Başkanı Ahmet Yenigün de aynı köyden. Diyadin’de oturan ancak köyle bağını koparmayan Yenigün, “PKK’nın oy baskısı zırnık kadar yoktur, olsaydı ben CHP ilçe başkanı olamazdım” diyor. Nuh Yenigün’ün annesi Fatma Yenigün devreye giriyor: “Asker de bizim oğlumuz, gerilla da bizim oğlumuz. Kardeş kardeşi öldürüyor. Asker de ölse, gerilla da ölse acıyorum.”

BELEDİYE TAŞLANMIŞ

Bölgede çatışmanın yankıları sürüyor. Başkanı HDP’li olan Diyadin Belediye binasının taşlandığı, yol üzerine dikilen 30-40 fidanın kırıldığı belirtiliyor. Belediye Başkanı Hazal Aras, Yukarı Tütek köyünün seçmen sayısının azlığına işaret ederek, “PKK 30 seçmen için mi baskı yapacak” diyor. Geçen seçimlerde HDP’nin Diyadin’de üç partinin toplamı kadar oy aldığını ifade eden Aras, HDP’nin yükselişinden rahatsızlık duyulduğunu savunuyor. Aras çatışmada ölen eski HDP Diyadin İlçe Başkanı Cezmi Budak ile yaralanan MEYADER temsilcisi Cenap İlboğa’nın terörist olarak nitelenmesini ise, “Onların sivil olduğunu ve Diyadin’de yaşadıklarını bütün Diyadin biliyor” sözleriyle değerlendiriyor.

ORTAK HEYET ÇAĞRISI

Çatışmayı CHP adına inceleyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ’nun danışmanı, Ağrı milletvekili adayı Cemil Erhan da gerçeklerin kamuoyuna yansıtıldığı gibi olmadığını belirterek, tüm partilerin temsilcilerinden oluşacak ortak bir heyet kurulması çağrısı yaptı. Erhan, “Gelin gerçekleri ortaya çıkarmak için birlikte hareket edelim, ortak bir fikir çıksın. Daha sağlıklı ortama kavuşalım” dedi. Olayın seçimlere yakın bir zamanda olmasının endişe verici olduğunu kaydeden Erhan şunları söyledi: “Aklımda tek soru var. Eğer asker oraya gitmeseydi bu olay olur muydu? Eğer Genelkurmay’ın dediği gibi burada 10 bin mermi atıldığı, büyük yapılanma yapıldığı söyleniyorsa demek ki burada bir bilgi eksikliği ve istihbarat zafiyeti var. Buranın MİT’i, Emniyet’i var. Her şey yerli yerinde olsaydı bu olmayabilirdi. Vatandaşlar 3 senedir şenliklerde böyle bir olayın yaşanmadığını, jandarmayla vatandaşın kol kola halay çektiğini söylüyorlar. Bu olayın seçim günlerine denk gelmesi manidardır. Çözüm sürecine maalesef etki etmek bahanesiyle yapılmış gibi geliyor.”