salihyazar @ ybhaber.com

"En uyuz, tahammülsüz, narsist insan modelleri kulübüne mensuptur. İnatla ve ısrarla hakaret etmediklerini, sadece eleştirdiklerini söyler. Hakaretler karşısında sinirlenen insana, üstenci dille eleştiri kaldıramıyorsun diyerek bilgisizliğini gizler. Eleştiri yoluyla  karşısındakini ezmeye yönelir. İkinci planda kalmış, dışlanmış insan olmasından dolayı eziktir. Eleştiri konusu hakkında bilgisi yoktur. Eleştirirken üste çıkmaya çalışır. Konuya hükmedemeyince hakaret eder. Cahildir, konuştuğu konuda değil genelde cahildir. Araştırıp, öğrenmeye çabalayan insandan hazzetmez. Öğrenebilmeyi ve düşünebilmeyi öğrenmiş insandan nefret eder. İleriye pozitif bakan; değişim ve dönüşümden yana olan insana tahammül  etmez. Öngörü, bilgi ve tecrübe ihtiyacına rağmen egosuna yenilerek bilgiçlik taslar. Sorunu gidermek, durumu düzeltmek yerine çirkef yöntemlerle sorunları büyütmeyi tercih eder. İletişimin içine eder. Kör, aymaz, gafil ve benmerkezcidir. Ne hatalarını kabul eder ne de karşısındakini anlamaya çalışır. Geyikler gibi aynı ses tonu ve duygusuyla konuşur. Hakaret ederek, yüksek perdeden konuşarak sizi bastırmaya çalışır. Sizin ne kadar gereksiz ve zavallı olduğunuzu ispatlamaya çalışır."

Ekonomik gücün varsa her konuda konuşma hakkın vardır. Her şeyden biraz bilmen yetiyor. Para varsa yetkinlik aranmaz. Donanımlı ve yetkin olmanın dışında maddi statün güçlü değilse, söylediklerin makarnacı toplumu rahatsız eder. Devrim yapsan ne yazar, toplumu ilgilendirmez.

Verdiğim kıyas toplumun eğitilmişlik düzeyini ifade ediyor.

Her şeyi bilmek zorunda değiliz. Kendi işimizi iyi bilmek ve yapmak zorundayız. Ki işimizle ilgili konuşma ve eleştiri yapma hakkımız olsun.

Modern toplumla aramızdaki en ciddi farkların başında eleştiri becerisi  yoksunluğudur. Bağırarak, çağırarak ve hakaret ederek eleştirmez. Birbirlerini aklıselimle dinler ve anlamaya çalışır. Sınırlarını bilir, alanıyla ilgili konuşur ve katkı sunmaya çalışır.

Eleştiri, özünde olumluyu ve doğruyu bulma mekanizmasıdır. Hakaret ederek eleştiren bunu bilmez. Bildiği üç beş şeye körü körüne bağlanmıştır. Tutunduğu düşünceyi bırakması zor gelir. Başkalarının dünyası, fikirleri yanlış ve önemsizdir. Bildiği dışında ne varsa hatalıdır. 

Eleştiri becerisi olmayandan uzak durmalı. Tartışmalara girmek gereksizdir. Zaman, emek ve enerji kaybıdır. ”Mal müşteriye satılır.” demiş büyükler. Uygun müşterilere bakacaksınız. Siz de o da rahat edecektir.

salihyazar@gmail.com