salihyazar @ ybhaber.com

Erdem kavramı, felsefenin başlangıcından beri vardır. Erdem kavramı, felsefenin temellerindendir. “İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?" sorusuna verilen felsefi cevap başlangıçta "erdemli olmak" olarak belirtilmiştir. Birileri, mutluluk yaşamın temel amacıdır ve mutluluğa ulaşmanın yolu erdemli olmaktan geçer der. Başka bir düşünceye göre erdemli olmaksa ancak bilgi sahibi olmakla mümkündür.

Erdemli olmak doğuştan kazanılan bir şey değildir. Sonradan, başta kendi çabalarınız ve çevresel etkilerle elde edilen kutsi birikimlerdir.

Dini ve ahlaki inanışlar her toplulukta farklılık gösterebilir. Din ve ahlak duygusunun temelinde kültür vardır. Kültürler toplumların farklı yapıları sonucu ortaya çıktığından yeknesak değildir. Kültür, lokal değerlerdir.

Erdem, evrenseldir, beşeriyetin ortak paydalarından oluşur. Zamana ve yere göre  farklılık arz etmez. Mesela evlilik merasimi. Her toplumun yaşantılarına göre her yerde farklıdır. Ama eşler arasındaki sevgi ve aşk uygusu değişmez. İnsanın doğasında vardır ve kazanılan erdemlerle daha anlamlı yaşanır.

Erdemli insan, yaşamını aklıyla yönetir. Karar ve davranışlarına aklıyla yön verir. Bundan dolayı erdem için bilgi de denebilir.

Platon “Erdemi bilgi olarak tanımlar, ancak bilgi sahibi olan erdem sahibi olur. Bilgi, değişmez olanın bilgisidir, o da akılla korunur ve bilge doğru bilgiye sahip kimsedir” der.

Sözlükte, "Ahlakın övdüğü alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk gibi niteliklerin genel adı, fazilet" ve "insanın ruhi olgunluğu" diye tanımlanır.

Erdem, kendini yenileyebilmek, güvenilir olmaktır. Dayanışma, tolerans ve tevazudur. Kararlılık, paylaşımcı olmaktır. Topluma ve çevreye hizmettir. Cesarettir ve ketumiyettir. Gönlün akılla uzlaşmasıdır. Vicdan muhasebesini yapmaktır. Vicdan için odaklanılacak olan yer erdemli kalbimizdir. Erdem adil olmaktır. İyi, doğru ve güzele gidiştir. Özgürlüğe giden yolda, cesaretin yol arkadaşıdır. İnsanın kendini tanıması, kendini bilmesidir. Eylemlerimizin tüm sorumluluğunu üstlenmektir. Kuşatıcı bir ruhu vardır erdemin. Erdem aşırı uçlarda bulunmaz. Ölçülü ve dengeli olmaktır.

Herhangi  dışsal baskı olmaksızın gerçekleştirilen özgür bir davranıştır. İnsanoğlu istenci ve aklı nedeniyle, iyiyi, güzeli, doğruyu ve erdemleri seçebilecek konumdadır. Seçim yapmak, yaşamı deneyimlemede en önemli karardır.

Erdemin ortaya çıkmasında din ve ahlak itici güç işlevi görse de insanın sonradan aldığı doğru  eğitim ve evrensel değerleri özümsemeyle çok ilintilidir.

Barışa hasret bu topraklarda, şimdi en çok ihtiyaç duyduğumuz erdemlilerin sorumluluk alması ve tarih önünde görevlerini gerçekleştirmesidir.

salihyazar@gmail.com