samiavci @ ybhaber.com

HDP Konya milletvekili adayı Serap Kaya, 1 Kasım erken seçimlere ilişkin gazetemize konuştu. Kaya, geçen seçimlerde azımsanmayacak bir oy oranı alındığına dikkat çekti ve erken seçimler için umutlu olduğunu söyledi.

Yüz yıllar önce Kürdistan'dan Orta Anadolu'ya göç eden Kürtlerin asimilasyon politikasına karşı direnişi hakkında Kaya, "Yüzyıllar boyunca dilimizi, kültürümüzü koruyan sahip çıkan bir halk olduk biz, Konya'da Kürdistan'daki bir Kürt gibi diline, kültürüne sahip çıkmaktadır" dedi.

HDP Konya'da geçen seçimde milletvekili çıkaramadı. Bu sefer umudunuz var mı?
HDP Konya'dan 7 Haziran seçimlerinde milletvekili çıkaramadı ama çıkarmaya çok yaklaştı. Bu nedenle 1 Kasım seçimlerinde umudum var. Konya 7 Haziran'da bir dönüşüm yaşadı ve yadsınamayacak bir başarı elde etti. Ayrıten Konya'nın da politik tutumundaki değişimi gördük. Bu başarımızı sindiremeyenlerin başlattığı savaşa karşı Konya halkınında gözleri kapalı değildir ve 7 Haziran'da baraj kaygımız olmadığı gibi 1 Kasım'da da Konya'dan milletvekili çıkarmama gibi bir kaygımız olmayacaktır.
 

Konya'da HDP'nin bir milletvekili olması ne demek?
Konya'dan HDP'nin bir milletvekili çıkarması milattır, bir başlangıç olacaktır. Orta Anadolu Kürtlerinin varlığı ve yüzyıllardır sürgün edilip Konya'da yaşayan halkların evet biz de varız haykırışlarının ses bulması demektir. Toplum 250 yıllık bir gerçekle yüzleşecek. Kültürüne Kürdistan'daki bir Kürt kadar sahip çıkan Orta Anadolu Kürtleri ile yüzleşecektir toplum.
 

Kürdistan'da türk devletin saldırılarına ilişkin Konya Kürtleri duyarlı mı?
Türk devletinin Kürdistan'daki saldırılarına karşı Konya halkı duyarlılığını sokaklara çıkarak, eylem yaparak veya protestolarla tepkisini koyamasa bile ben eminim ki herkes evinde Kürdistan'da halka yaşatılan acıları içinde yaşıyor, görüyor ve hissediyor.
 

Konya'da Kürtler azınlık sıkıntılarını yaşıyor mu? Asimilasyon tehlikesi var mi?
Konya'daki Kürtler asimilasyon tehlikesi içerisinde değillerdir. Yüzyıllar boyunca dilimizi, kültürümüzü koruyan sahip çıkan bir halk olduk biz, Konya'da Kürdistan'daki bir Kürt gibi diline, kültürüne sahip çıkmaktadır. Bu anlamıyla Konya'daki Kürtlerin asimile olma tehlikesi şimdiye kadar olmadığı gibi bundan sonra da yaşanmayacaktır. Aynı şekilde azınlık sıkıntısı da yaşadığımızı düşünmüyorum. Çünkü biz azımsanmayacak Orta Anadolu'da yaşayan Kürtler olarak yüzyıllardır hayatlarımızı idame ediyoruz.
 

HDP Konya'da neleri degiştirecek ?
HDP Konya'da 7 Haziran'da bir şeyi değiştirdi aslında; o da azımsanmayacak bir oy almamızdır. Toplum öncelikli olarak bunu gördü. Bir milletvekili çıkardığımız takdirde ise bu batıdaki bir şehirden milletvekili çıkarmamızdan daha önemlidir. Bunu bu kadar önemsememin nedeni ise Konya'nın muhafazakar milliyetçi halkalarından biri olmasıdır ve bu yönüyle HDP'nin Konya'nın bu yapısını bir miktar kıracak olmasıdır. Diğer bir yandan da bu onur mücadelesinde Konya halkının da yer almasıyla bir bakıma bu mücadelenin kapısı biraz daha aralanacaktır.
 

Erken seçimlere ilişkin ne düşünüyorsunuz ?
Başkanlık hırsı uğruna, koltuk hırsı uğruna ülkeyi yönetenler 7 Haziran sonuçuntan memnun kalmayıp Türk Kürt demeden, ülkeyi kan gölüne çevirdiler. Sonucu beğenmeyen tek adamın söylediği gibi erken seçim değil tekrar seçim yaparak baskıyla, sindirmeyle ve savaşla şansını denemekten başka bir şey değildir. Bunu da HDP'yi karalayarak, baraj altında bırakmaya çalışarak yapmaya çalışmaktadırlar. Çünkü meyve veren bir partidir HDP, önlerindeki tek engelde HDP olduğu için taşlanıyoruz ve bir savaş ortamında tekrar bir seçime gidiyoruz.
 

Halka Çağrınız var mı?
Biz vicdanlı ve onurlu bir halkız, biz ısrarla barış isterken savaş başlatanlara karşı kayıtsız durmamalıyız. Vicdanlı olan herkesi masum halk etrafında kenetlenmeye ve HDP'ye destek çıkmaya davet ediyorum


 

Serap Kaya kimdir?

Konya ili Cihanbeyli İlçesi Büyükbeşkavak Mahallesi nüfusuna kayıtlı olan Serap Kaya 1983 yılında Cihanbeyli'de doğdu. İlk Öğretimini Cihanbeyli'de, Orta ve Lise öğretimini Konya'da tamamladı.
Diş hekimi Haluk Kaya'nın kızı olan Serap Kaya 2003 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yerleşti ve 2008 yılında mezun olarak Konya'da Avukatlık mesleğine başladı.

Görevleri ve Dernek Üyelikleri :

İnsan Hakları Derneği Konya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi
HDP Konya İl Örgütü Kadın Komisyonu Üyesi
HDP Konya İl Örgütü İl Seçim Kordinasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi
Konya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyeliği
Konya İl Tüketici Hakem Heyeti Üyeliği
Sokak Hayvanları Koruma Derneği çalışmalarında görevler almıştır.