salihyazar @ ybhaber.com

Başbakan, “Ahmet Kaya’ya yapılanları unutmayın.” demiş. O dönem ki basının linçine dikkat çekmek istiyor. Bu konuda hem fikiriz. Çünkü o günlerde hepsi tek ses olmuş, linçi gerçekleştirmişti.

Takıldığım, müzakere görüşmelerinin içeriği ile ilgili basından aynı tek sesi istemesi. Milliyet gazetesinde yayınlanan tutanaklarla ilgili veryansın etmesi bir çelişkidir. Bu tavrının, ileride başka mağduriyetlere yol açmayacağına dair bir teminatı var mıdır? Partisinden milletvekili gazeteci milletvekili Şamil Tayyar bile: “Sızdırma, gazeteciliğin babasıdır” dedi. Üstünü örtme ve karartma devletin ve devleti yönetenlerin başat refleksi olmuş.

Googlenin yayınladığı “Şeffaflık Raporu” unda Türkiye’de yapılan her işi kamuoyundan gizlenmek amacıyla yürütülen çarpıtma, karartma, saptırmalarla ilgili çarpıcı veriler var. Google’ın bildirdiği oransal artışa göre (%1.013), Türkiye’den gönderilen engelleme talepleri karşılandıktan sonra Türkiye’den Google’a daha fazla içerik çıkartma talepleri gitmeye başlamış. En fazla içerik kaldırma talebi “Resmi Makamlar Hakkında Eleştiri” başlığı altında yapıldı. Yoğun talepte bulunan birimin kaynağı “İdari, Polis” olarak işaretlenmiş.Bununla birlikte şikâyet edilen içeriklerin Türkiye’den erişime kapatıldığı yönündeki bildirimle de içeriğin silinmediği, sadece Türkiye’den görüntülenemediğini açıkladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency Internatıonal-TI);Türkiye′nin de içinde bulunduğu Uluslararası Şeffaflık Örgütü Avrupa ve Orta Asya Bölgesi (ECA) hâlihazırda 35 ülke kolundan oluşmaktır. İrlanda′dan Mongolya′ya ve Azerbaycan′a uzanan bu bölge, içinde çok çeşitli kültürel, ekonomik ve siyasi farklılığı barındırmaktadır. Ancak bu bölgenin en belirleyici özelliği Avrupa Birliği′nin genişleme projesi olmuştur. Avrupa Birliği′ne üye olma çalışmaları sonucu birçok ülke, şeffaflığı artırma ve yolsuzluğu azaltma çalışmalarına başlamıştır. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Avrupa ve Orta Asya Bölgesi′nde diğer birçok projenin yanında, bölgesel düzeyde yürütülen çeşitli çalışmalar arasında Şeffaflık Bilgi Merkezleri de (ALAC) bulunmaktadır. Kuruluşunu takiben 17. yılına giren, Uluslararası Şeffaflık Örgütü küresel mücadelesini geliştirmekte ve çeşitlendirmektedir Uluslararası Şeffaflık Örgütü bu mücadelede beş küresel öncelik belirlemiş bulunmaktadır:

Siyasal hayatta şeffaf, dürüst ve hesap verilebilir bir sistemin geliştirilmesi, Kamu ihalelerinde açıklık ve denetim ilkelerinin hâkim kılınarak, yolsuzluğun önlenmesi, İş dünyasındaki şeffaflık standartlarının yükseltilmesi, Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmelerinin hazırlanması ve uygulanması, Yolsuzluğun demokratik, sosyal ve ekonomik gelişimi engellemesinin önlenmesini sağlamak. Uluslararası Şeffaflık Örgütü bundan sonra bilgiye ulaşma, eğitim ve sağlık konularında yoğunlaşmaya devam edecektir

Görüşmelerin şeffaf olması geleceğin tarihini doğru yazılmasını sağlar. Şeffaflık, iktidarın elinde gelecekte, doğabilecek sıkıntıları gidermek adına savunma argümanı ve aklanması için bir delil olacaktır. Ben bilirim devlet refleksini bir türlü üzerinden atamıyor yönetenler. Şeffaflığın olmaması müzakereler için çok tehlikeli 

 

salihyazar@gmail.com