salihyazar @ ybhaber.com

“Haksızlıklar karsısında eğlenmeyin çünkü hakkınızla birlikte onurunuzu da kaybedersiniz.”

Uluslararası Kurtarma Komitesi(IRC) yayınladığı son rapora göre sadece Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısı 148000 aşmış durumda. Diğer komşu ülkelerle(Irak, Lübnan, Ürdün) birlikte Suriye'den kaçanların sayısının yılsonuna kadar 700 bini(2012) bulması bekleniyor.

1980 yılında Ajda Pekkan “Aman Petrol” şarkısını söyleyince yer yerinden oynamıştı. İçeriden ve dışarıdan olumsuz tepkiler aldı. Hatta bir dönem sansüre uğradı. Petrol zengini ülkelerin tepkilerine o yaşlarımda bir anlam verememiştim. Bugün Suriye’de yaşanan drama seyirci kalan petrol zengini Arap ülkelerindeki sorumsuzluğu görünce neden o dönem bu kadar sert tepki verdiklerini anlıyorum.

Irak ve Libya doğal kaynak zengini ülkeler olunca müdahale gecikmedi. Aynı acil müdahale Bosna Srebnitsa, Mısır, Tunus ve bugün Suriye’den esirgendi.

Suriye’ye müdahaleyle ilgili herkes bir şeyler söylüyor Aslında hiçbir şey söylemiyorlar: “ABD Senato Komisyonu'nda konuşan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye rejimine karşı güçlü bir muhalefetin olmadığına dikkat çekti ve ekledi: "Ancak bu durum asla yanlış anlaşılmamalı. Esad rejimi son bulacak."  Panetta,gerekirse Suriye'ye "askeri müdahale" yapılacağını da söyledi." (07.03.2012)

“Kasımda Fas'ta yapılması benimsenen toplantıda,  Katar'ın daha önce BM'de önerdiği 'Arap Birliği askerlerinin Suriye'ye müdahalesi' teklifi de görüşülecek. Toplantıda ayrıca, 'Suriye'nin tek meşru temsilcisinin Suriye Ulusal Konseyi (SUK) olduğu' kararı da çıkması bekleniyor. Bu karar çıkarsa SUK yeniden yapılandırılacak ve Suriye Ulusal Ordusu'na doğrudan mali yardımın yolu açılacak”(08.10.2012)

“Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin siyasi danışmanı Seyf Abdulfettah,  Mısır hükümetinin, Suriye krizine son vermek için Arap ülkelerinin askeri müdahalede bulunması yönünde  Katar’ın gündeme getirdiği öneri üzerinde çalıştığını, Katar  ve Türkiye'yle konuyla ilgili görüşmelerinin devam edeceğini açıkladı."(30.09.2012) 

Görüyorsunuz ya zaman kazanıyorlar. Oyalamadan başka bir şey yok. 

Suriye’nin petrolü yok. Doğal kaynaklar tatmin edici değil. Olsun, başka şekilde de bu işten menfaat sağlanabilir.

Mesela silah tüccarlarının stoklarını iç savaşta eritmek gibi. Sanayisi gelişmiş devletleri hükümetler değil, büyük şirketler idare ediyor. Onlar para kazanacak, bizler öleceğiz. 

Kaybedecek neyimiz kaldı, canımızdan gayri. Gerisi “Laf u Güzaf.

salihyazar@gmail.com