info @ ybhaber.com
Osmanlı'dan günümüze Türklerin tarihinde, devlete karşı alınan fazla isyan yok. İsyanlar genellikle etnik ve dini grupların kendi aralarıda yaptıklarından ibarettir.
 
Osmanlı`dan beri devlete yönelik en büyük isyanlar:
 
Celali isyani
 
16. yüzyıl ortalarında Osmanlı Devleti'nde ekonomik ve toplumsal bunalım baş gösterdi. Anadolu ve Akdeniz üzerinden geçen uluslararası ticaret yollarının coğrafi keşifler sonucunda yön değiştirmesi de bunda etkili oldu. Osmanlı Devleti, bu ticaret yollarının kendi topraklarından geçtiği dönemlerde sağladığı kazancı yitirdi. Öte yandan Avrupa devletlerinin güçlenmesi karşısında fetihlerin durmasıyla ganimet gelirleri de ortadan kalktı. Devlet, gereksinim duyduğu geliri sağlayabilmek için vergileri artırdı. Osmanlı Yönetiminin Babadan-Oğula geçmemesinde titizlikle durduğu tımar sistemi saltanat haline geldi. Oluşan bu yarı-feodal durum, vergileri ödeyemeyen köylülerin topraklarını terk etmesine, kasaba ve kentlere iş için göç etmesine yol açtı. Geçim yolu bulamayanlar ise eşkiyalığa başladılar ya da eşkiyaya katıldılar. Bütün bunların sonucunda Osmanlı toplumsal ve ekonomik düzenin alt üst oldu. İşsizlik ve geçim sıkıntısı, medrese öğrencisinden askerine kadar toplumun bütün kesimlerine yansıdı. Ayrıca Anadolu'da yaşayan Alevi halk Osmanlı Devleti'nin teokratik yapıda olmasına karşı çıkıyordu. Bu yüzden sık sık Osmanlı ile ters düşüyorlardı.
 
31 Mart isyanı
 
Meşrutiyetçi hareketin en güçlü kanadı olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin iktidarı tam olarak ele geçiremeyerek dolaylı bir denetim kurması, ve İngilizlerin İttihat ve Terakkicilere söz geçiremeyeceğini fark etmesi, politik istikrarsızlığa yol açmış, halk arasında da yaygın çalkantılar doğurmuştu. Sonucunda Isyan baslamisti.
 
.....ve AKP hanedanlığına veya Hükümetine karşı çıkan 31 Mayıs 2013 isyanı
 
31 Mayıs 2013 tarihinde başlayan ve halen devam eden Ayaklanma veya isyan, aslında bir Park veya birkaç Ağaç sorunu değil.
 
Bunlar 03 Kasım 2002 den beri iktidarda olan AKP hükümetinin, mecliste en büyük parti olmanın verdiği avantajlarla aldığı kanun ve düzenlemeleri Devletin tüm Kurum ve Kuruluslarını* himayesi altına alarak tek başına yapmasıdır.
 
Dünyanın bir çok ülkesinde Demokrasi ile yönetilse bile bazı kararlar halk oylaması yani Refarandum ile alınır. Maalesef ülkemizde bu böyle değil.
 
….. ve bunun adı Diktatörlüktür.
 
En büyük temennim, Etnik ve Mezhep gruplarının tek yürek olarak gerçekleştirdiği bu isyandan sonrada hep beraber barış ve huzur içinde yaşamaları.
 
Esen kalın
E.B.