reklam @ ybhaber.com

Rüzgar gülü, rüzgardan gelen enerjiyi elektriğe çevirebilmek için kullanılan sistemlere verilen isimdir. Elektriğin günümüzdeki önemini herkes bilir. Fakat dünyada kullanılan elektrik üretim tesisleri bir şekilde doğaya zarar vermekte ve üretim kaynaklarının tükenmesine neden olmaktadır.

Çevre kirliliğini engellemek ve tüketilemeyen kaynakları kullanabilmek adına rüzgar enerjisinin elektrik enerjisine çevrilebilmesi çok önemlidir. Bu noktada karşımıza rüzgar gülleri çıkar. Rüzgarın gücüyle dönen pervaneler, sistem içindeki jeneratörleri harekete geçirir ve böylece elektrik üretimi gerçekleştirilmiş olur. Ülkemizde de çeşitli bölgelerde rüzgardan elektrik üretimi yapılmaktadır. Kalitesine ve kullanım süresine bağlı olarak ülkemizde rüzgar gülü fiyatları değişiklik göstermektedir.

Rüzgar Gülü Fiyatlarını Etkileyen Sebepler

Türkiye, iklimi gereği bazı bölgelerde şiddetli rüzgarların görüldüğü ülkeler arasındadır. Bu enerjinin kalitesi rüzgarın hızına bağlıdır. Şiddetli esen rüzgar, rüzgar gülündeki pervaneyi çevirerek elektrik enerjisinin ortaya çıkmasını sağlar. Genellikle büyük tesisler olarak inşa edilen rüzgar gülü sistemleri, bölgesel elektrik ihtiyacının karşılanmasında çok önemlidir. Kalitesine ve modeline göre ülkemizde rüzgar gülü fiyatları belirli bir aralıkta seyreder. Bu aralığı etkileyen sebepler işe şöyle sıralanabilir;

-Elektrik ihtiyacının karşılanması planlanan alanın genişliği,

-Rüzgar gülünün ortalama kullanım süresi,

-Üretilmesi planlanan elektriğin hacmi,

-Kullanılacak malzemelerin montaj ve taşıma maliyetleri…

Rüzgardan Elektrik Üretiminin Faydaları

Gelişen teknolojiler ışığında üretimlerini hızlandıran ülkelerin elektrik enerjisine olan ihtiyaçları daha da artmıştır. Bu ihtiyacın çevreci ve az maliyetli olan kaynaklarla giderilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca günümüzde elektrik üretim kaynaklarının tükenmeye başladığı açıktır. İşte bu sebeplerden dolayı insanoğlu tüketilemeyen kaynaklar arasında bulunan rüzgar ve güneşten elektrik üretimi konusunda son yıllarda önemli çalışmalar yapmaktadır. Güneş kaynağı genel olarak ulaşılabilir olduğundan, paneller vasıtasıyla elektrik üretimi yapılır. Güneş göremeyen bazı ülkeler ise rüzgar gülleri sayesinde enerji ihtiyacını karşılamaktadır.

Rüzgar gülü ile elektrik üretimi çevreci olması ve süreklilik sağlaması açısından hem faydalı hem de önemlidir. Rüzgar enerjisi tüketilemeyen bir kaynaktır. Doğada kendiliğin ortaya çıkan bu kaynak için herhangi bir emek harcanması gerekmez. Sadece yönlendirme yapılması gereklidir. Bu da rüzgar güllerinin rüzgar yönüne çevrilmesiyle mümkündür. Bazı ek maliyetler sistemin eksisi olabilir ama sağlanacak fayda tüm maliyetleri minimize edecektir.

Rüzgar Gülleri Nerelere Kurulur

Kullanım süresine göre değişen rüzgar gülü fiyatları, kurulumu düşünülen bölgeye göre bazı ek maliyetlerle daha da şişebilir. Fakat sistemin artıları, maliyetleri düşürmesi açısından daha fazladır. Peki rüzgar gülleri nerelere kurulur? Bu sistemlerdeki temel mantık rüzgardan alınan kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye ardından da elektrik enerjisine çeviren bir yapıya sahip olmasıdır. Yani rüzgarın hızı sistemin en kritik unsurudur.

Rüzgar gülleri genellikle rüzgar hızının oldukça yüksek ve enerjiye dönüştürülecek kadar sürekli olduğu tepelere kurulur. Ortalama 2-3 ayda kurulan sistemler uzun süreli kullanım sağlar. Eskimiş rüzgar gülleri hurdaya verilerek geri dönüşümle kazanılabilir ya da farklı alanlarda kullanılabilir. Kurulumu yapılacak bölgenin kırsal alan olması çok önemlidir. Çevreci olması sebebiyle doğaya zarar vermeyen rüzgar güllerinin ülkemizde yaygınlaştırılması adına bazı çalışmaların yapıldığı da bilinmektedir.