samiavci @ ybhaber.com

Yeniceoba'lı Mustafa Kızılkaya'nın yeni çıkarmış olduğu Kürtçe Şiir kitabı hakkında Mustafa Kızılkaya ile soru cevap şeklinde bir söyleşi yaptık.

Soru 1 - Mustafa Kızılkaya kimdir ?

Mustafa Kızılkaya;1960 Yeniceoba doğumlu olup ilkokul mezunudur.Gençlik yıllarımda Çiftcilik ve Çobanlıkla ömrüm geçti. Her kürt genci gibi var olan ekonomi ve siyasi bunalım içeresinde 80'li yıllarda kendimi yurtdışında buldum ve 32 senedir yurtdışındayım, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde kaldım. Orda siyasi ve kültürel çalışmalarda bulundum. Bu siyasi ve kültürel çalışmalarımla özelde kürt eksenli Türkiye politaları genelde ise Dünya'da olup bitenlere karşı sessiz kalmayan bir şahısım.

Soru 2 - Kitap yazma isteğiniz nerden oluştu ? 

Kitap yazma isteğim; küçük yaşlardan beri okumaya olan hevesimden dolayı ve ayriyetten herkes Türkçe modayı takip ederken ben bir  Yeniceoba'lı olarak hem kendi şivemi kullanarak hem de Kürdistan'ın dört bir parçasında  anlaşılabilen bir dille bu kitabımı yazma gereği duydum.

Soru 3 - İlk kitap deneyiminizi niçin kürtçe/şiir kitabı olarak tercih ettiniz ?

Doğuştan var olan haklarım gasp edildiği için ben bir kürt neferi olarak kürtçenin dışında hiçbir dille yazma gereği duymadım. Bu diller arasında Türkçe, Almanca, Norveçce, İsveçce ve Danimarkca da yazabilirdim. Dediğim gibi ve doğuştan hakım olan ve gasp edilen haklarımın temelinde bir kürtçe kitabı yazma gereği duydum.

Soru 3/1 - Kitabınız hakkında biraz bilgi verirmisiniz ?

Kitabım Elli Beş tane şiirden oluşmaktadır, bu elli beş şiir içerisinde isyan, sevda, folklorik ve aşk diyebileceğimiz birden çok konuyu işleyen bir kitaptır.

Soru 3/2 - Kitabınızda yer alan şiirlerinizi nelerden esinleyerek yazdınız ? 

Kürt klasiklerine oldukça zamanımı harcayan bir insanım. Bunlardan Cigerxun, Ali Hariri, Osman Sabir, Osman Botani ve Türkçe olarak Ahmet Arif'i takip etmekteyim.  

Soru 4 - Kitabınıza niye GA WESTİYAN/Öküzler Yoruldu  ismini verdiniz ?

GA WESTİYAN bizim ata dedelerimizin ana yurdu olan Kurdistan da bundan 200 ile 300 sene önce değişik tarihlerde ana yurtlarındaki göçleri işleyen bir tradejidir. GA WESTİYAN isminde şiirim vardır, bu şiirimde ata dedelerimizin ana yurtlarından çıkıp İç Anadolunun Konya ovasına yerleşmeleri, İç anadoluda doğudan/batıya 180 km kuzeyden/güneye 190 kmlik alana yerleşmeleri, yerleştikleri var olan coğrafyada türk köyleride vardır. Nasıl diyorsak Kurdistan 4 parçadır, bende Mustafa Kızılkaya olarak parçalanmış beşinci parçayız diyorum bu benim tezimdir. Bu tezimi çeşitli platformlarda dile getirmekteyim. Geçirmiş oldukları zorlu yolculukta ak sakallı dedelerimiz ak saçlı nenelerimiz bu yolda can vermiştir. Kim bilir açlık ve sefillikte ne türlü zorluklar yaşamışlardır, yaşadıklarından esinlenerek kitabıma GA WESTİYAN ismini vermek istedim.  

Soru 5 - GA WESTİYAN isimli kitabınızla ulaşmak istediğiniz amaç nedir?

Resmi olamamakla beraber istatistiklere göre Dünyamızda 40 milyona yakın kürt yaşamaktadır. Bu yazmış olduğum kitapta yer alan elli beş şiirden, cümle demiyecem bir TEK KELİMEsi dahi Kürt kültürüne, Kürt diline, Kürt gelenek ve göreneklerine katkısı olursa hedefime ulaşmış olurum.Kürt gençlerimizden bir ricam var anadillerini öğrenmesini arzu ediyorum. Dil bilimcilerine göre önümüzdeki 50 sene içerisinde kürtçe dahil olmak üzere 250 dilin kaybolma riski vardır.Bizler anadilimize sahip çıkmasak, güncel yaşantımızda kullanmasak önümüzdeki 50 yıl içerisinde Kürtçe'nin yok olma riski vardır. 

Soru 6 - Kitabınız şuanda hangi platformlarda satışa çıkmıştır ?

Türkiye, Avrupa ve Kürdistan genelinde PSK, KSP bürolarından temin edilebilir. 

Son olarak siz Ybhaber.Com ailesine bana böyle bir fırsat verdikleri için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 

Bizde Ybhaber.Com Ailesi olarak Mustafa KIZILKAYA'ya başarılarının devamını diliyoruz.