Altın, altı günlük düşüşünün ardından, yatırımcıların, ABD'de büyümenin ivme kaybettiğini ve işverenlerin daha az kişiyi işe aldığını göstermesi beklenen veriler öncesi ağırlıklarını Fed teşviklerinin görünümüne vermeleri ile birlikte dalgalı bir seyir izliyor. Platin ve palladyum değer kazandı.

Spot altın, gün içinde en az yüzde 0.2 yükselip düştükten sonra, fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 14:19'da, ons başına 1,313.59 dolarda kaldı. Fiyatlar dün 1,305.98 dolara kadar gerileyerek 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Altı gün süren düşüş dönemi, Mayıs ayından bu yana en uzun kayıp periyodunu işaret ediyor.

Altın, ekonomik büyümenin hız kazanması ile birlikte Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak bu yıl yüzde 22 düştü. Dün ABD'de açıklanan ISM imalat sanayi dışı endeksi Ekim ayında, önceki ayki seviyesi olan 54.4'ten 55.4'e yükseldi. ABD'de büyüme verisi 7 Kasım'da ve istihdam verisi 8 Kasım'da açıklanacak.

Sydney'de Barratt's Bulletin'in CEO'su Jonathan Barratt, "Halen teşvikler ile her ay 85 milyar dolar harcıyoruz, ancak birşey oluyor gibi görünmüyor," dedi ve "Normalde dolar düşmeli ve altın yükselmeli. Bunun olmaması, insanların teşvik programını ve ne kadar olumlu olduğunu yeniden düşündüğü anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ABD'de üçüncü çeyrekte yüzde 2.5 artan gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH), üçüncü çeyrekte yüzde 2 büyümesi bekleniyor. Diğer bir ankete göre, Eylül ayında 148,000 artan tarım dışı istihdamın Ekim ayında 120,000'lik bir artış göstermesi bekleniyor.

Vadeliler Yükseliyor

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,315.40 dolara kadar çıktıktan sonra 1,313.10 dolara geldi. Kontrat dün 1,305.20 dolara kadar inerek 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Spot gümüş fazla değişmeyerekons başına 21.711 dolarda kaldı. Palladyum yüzde 0.9 yükselişle ons başına 756.03 dolara kadar kadar çıkarak 23 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 755.58 dolara geldi. Platin yüzde 0.3 primle ons başına 1,456.70 dolara çıktı.

Güney Afrika'da platin madenlerindeki en büyük sendika olan Association of Mineworkers and Construction Union, yüzde 6 olan enflasyon oranını aşan zam teklifini reddetti ve bu durum, grev ihtimalini artırdı. Lonmin Plc, Impala Platinum Holdings Ltd. ve Anglo American Platinum Ltd. ya da Amplats, sendika ile ücret pazarlıklarını yürütüyor.

 

Kaynak: Vatan