Partisinin il örgütü ikinci olağan kongresine katılan Gültan Kışanak, Türkiye Cumhuriyeti'nde herkesin dinini, kimliğini, inancını yaşayabileceğini, bunun adının da demokratik cumhuriyet olduğunu dile getirdi. Demokratik cumhuriyete sırtını dönerek kimsenin cumhuriyeti koruyamayacağını ifade eden BDP Eş Başkanı, "Ne şimdiye kadar derin devletin arka bahçesi olmuş ulusalcılar, ne de bu halkın demokrasiye olan özlemini ranta çeviren bu günün derin devletinin sahipleri şunu çok iyi bilmeleri gerekir ki gerçek yurtseverlik işte budur. Gerçekten demokrasiyi inşa edersek cumhuriyeti koruyabiliriz. Bunun dışındakiler bu cumhuriyetin altına dinamit koyan yaklaşımlardır. Kürdü tanımazsan, dilini, kimliğini inkar eder yasaklarsan, Alevinin inancını yaşamasına izin vermezsen inançlı, demokrat Müslüman insanların inancının gereğini yaşamalarına izin vermezsen bu ülkede cumhuriyeti yaşatma şansın yoktur." dedi. 
Cezaevlerinde 10 bini aşkın politik tutsak olduğunu iddia eden Gültan Kışanak, bunun sorumlusunun hükümet olduğunu öne sürdü. 

'ROBOSKİ'NİN SORUMLULARI ANKARA'DADIR' 

Hükümetin Roboski'de yaşanan olaydan sonra kırılma noktası yaşadığını savunan Kışanak, daha sonra şunları söyledi: "Roboski'de 34 Kürt yurttaş, bunlardan 19'u çocuktu, bu ülkenin savaş uçaklarıyla bombalanarak bedenleri paramparça edildi. Bu katliam ne kadar büyük bir acı yarattıysa, katliamdan sonra izlenen politikalar ve söylenen sözler de Kürt halkının yüreğinde o kadar büyük yaralar açtı. Katliamdan hemen sonra başbakan bu operasyonu yürütenlere teşekkür ediyorum dedi. Ardından soruşturmada gizlilik kararı aldırdılar. Aradan bir yıl geçti, hala bu ülkenin savaş uçaklarına bombardıman emrini kim verdi Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu kimseye açıklayamadı. Bu inandırıcı mı? Kim buna inanır? Bu ülkede Başbakan'dan, Genelkurmay Başkanı'ndan başka kimseler mi savaş uçaklarına talimat veriyor? Bu savaş uçaklarını kim koordine ediyor? Hiç inandırıcı değil. Roboski katliamının sorumluları Ankara'dadır. Hem siyasi hem de askeri sorumluları vardır. Çünkü sınırın sıfır noktasında yapılan bir katliamdır. Sınır ötesi operasyon kapsamındadır. Hükümetten izin almadan Genelkurmay tek başına orayı bombalayamaz. Beraberce bu katliamı yaptılar. Sonra da birbirlerine teşekkür ederek üstünü örtmeye çalışıyorlar. " 



'ROBOSKİ'NİN HESABINI SORMAK BOYNUMUZUN BORCU' 



Kışanak, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Roboski katliamının yıl dönümünde Türkiye'nin tüm kentlerinde herkes ayağa kalkmalı, bu katliamının hesabını sormalı. Kardeşlik, barış diyorsak, çözüm diyorsak öncelikle bu katliamın hesabını sormak hepimizin boynunun borcudur deyip meydanlara dökülmeliyiz." 

'KULU VE CİHANBEYLİ, HALKIN BELEDİYESİ OLACAK' 

Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu'nun demokrasiye aykırı olduğunu iddia eden Gültan Kışanak, Konya'nın Kulu ve Cihanbeyli belediyelerinin yerel seçimlerde BDP'ye kazandırılması çağrısında bulundu. Kışanak, daha sonra şunları söyledi: "Açıkçası bu yasa demokrasiye, yerel yönetimlerin özerklik anlaşmasına aykırı bir düzenlemeydi. Halkın yönetime katılma imkanını elinden alan bir düzenlemeydi. Küçük beldelerde halkın yönetime katılımı çok daha kolay olur. Hizmet alması, hesap vermesi çok daha kolay olur. Ancak bundan beldeleri kapatarak yerinden yönetim imkanını ortadan kaldırdılar. Halkın yönetime katılma imkanını elinizden almaya çalıştılar. O zaman biz de hedef büyüteceğiz. Artık belde değil, ilçe belediyelerini halkın belediyesi yapmak için hep beraber çalışacağız. Açıkça buradan önümüze 2 tane somut hedef koyuyoruz. Cihanbeyli ve Kulu ilçe belediyeleri halkın belediyesi olacaktır. Bunun önce kararını vereceğiz kararlı bir mücadele yürüteceğiz. Bu salonda bulunan arkadaşlarımın her biri en az 3 köye giderse bu belediyeleri kazanırız. Yerimizde oturarak belediye kazanmak kolay olmuyor. Bugünden itibaren program yaparak hep beraber gruplar kurarak, köy, belde aile ziyaretleri yaparak halkımızı bu çatı altında bu çatı altında buluşmaya davet edin."