Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sürece yönelik planlamanın devam ettiğini açıklarken, gözler A takımının çözüm hamlesine çevrildi. 6-7 Ekim olayları nedeniyle kesintiye uğrayan görüşmeler bugün saat 13.00'te Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti arasında yeniden başlıyor. İlk kez masada, sürecin sağlıklı ilerlemesi ve demokratik adımların atılması için PKK'nın silahsızlanması konuşulacak. Ankara, çözüm zeminini sağlamlaştıracak adımlar atmaya hazırlanıyor. Yeni sürecin şifresi de, "İmralı'nın silahlı mücadeleye son" çağrısı olacak. Eylem planı kapsamında 2015 normalleşme yılı olacak.

ÇÖZÜM HAREKETLİLİĞİ

Çözüm Süreci Kurulu toplantısından sürece destek kararının çıkmasının ardından, Ankara'da çözüm hareketliliği yaşanıyor. Çekilme takviminin işlemesi, kamu düzeninin tesisi konusunda yeni adımlar atılırken, süreç canlı tutulacak. HDP, Başbakan Akdoğan'la yapılacak görüşme öncesi değerlendirme toplantısı yaptı. Görüşmede, sürecin tıkanma nedenleri, bu konuda atılacak adımlar ve İmralı'ya ziyaret takviminin netleşmesi bekleniyor.

TAKVİM YENİDEN İŞLEYECEK

Geçen hafta yapılan Çözüm Süreci Kurulu toplantısından önemli tespitler çıktı. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın eylem planı olarak yürüttüğü çalışmadaki adımlar tarih tarih masaya yatırıldı. Son gelişmelerle güncellenen plana göre atılacak adımlar şöyle:

GÜVEN ZEMİNİ OLUŞTURULACAK: Yeni bir krizin yaşanmaması için hızlı hareket edilecek. Kobani eylemleri ile büyük yara alan sürece güvenin pekişmesi için toplumsal barış, bütünleştirme vurgusu ön plana çıkarılacak.

ÇERÇEVE YASA DOLUYOR: Normalleşme aşaması çerçeve yasada öngörüldüğü şekilde yürütülecek. Silah bırakana ekonomik destek sağlanması da bu kapsamda değerlendirilecek.

İMRALI HEYETİ GENİŞLEYECEK: İmralı görüşmeleri yeniden başlayacak. Dağdan inişi hızlandırması amaçlanıyor. İmralı heyeti değişmeyecek. Heyete Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'ın eklenmesi talebi dikkate alınacak.

KAYITSIZ ŞARTSIZ ÇEKİLME: Çekilme kayıtsız-şartsız tamamlanacak. PKK Türkiye'deki varlığını lağvedecek.

KANDİL'LE TEKNİK GÖRÜŞME: Kandil'le teknik görüşmeler yapılacak. Kademeli dönüş programı netleştirilecek. İlk kademe inişleri suça bulaşmayanlar yapacak. Dönüşler yıl sonuna kadar sürecek.

 

PİŞMANLIK KRİTERLERİ: Mevcut yasadaki 'pişmanlık' kelimesinin çıkarılması öngörülüyor. Örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılacak. Silahı bırakıp teslim olmaları için belli bir süre verilecek, bu süre zarfında teslim olanlar hakkındaki yakalama emri kaldırılabilecek.

TEŞVİK EDİLECEK: Silah bırakmayı teşvik eden düzenlemeler yapılacak. Restorasyon adımlarıyla beraber dağdan inenlerin topluma entegre olması ile ilgili sosyal projeler yaşama geçirilecek.

YABANCI GÖZLEMCİ OLMAYACAK: Uluslararası bir kuruluş ya da ülkenin sürece müdahil olmasına izin verilmeyecek. Ancak, Akil İnsanlar Heyeti arasından oluşturulacak bir heyetin bu işlevi üstlenmesi de seçenekler arasında bulunuyor.

 

SABAH