HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “”Cumhurbaşkanı değil, açılıştan sorumlu müdür mübarek. Nerede açılış, kendisi orada. Evde, kahvehanede, gazoz açacaksanız davet edin gelir, hiçbir fırsatı kaçırmaz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Selahatin Demirtaş, partisinin Konya mitinginde konuştu.

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

‘Bir kişiyi başkan yapmak için uğraşıyorlar’

“Biz istiyoruz ki bunca acısına zorluğuna rağmen cumhuriyet tarihi boyunca işlenmiş suçlara günahlara yapılmış hatalara rağmen artık geldiğimiz noktadan geriye gidiş olmasın.

“Artık bu ülkede taş üstünde taş konulmuşsa, olumlu olarak ne yapılmışsa onları da sahiplenerek geleceğimize bakalım istiyoruz.

“Tek bir adamın, tek bir kişinin kendi ikbali istikbali uğruna, kişisel hırsları uğruna ülkemizi felakete sürüklemelerine izin veremeyiz. Bütün AKP  kadroları, başbakan da dahil olmak üzere 550 adayın tamamı bir kişiyi başkan yapmak için uğraşıyor. Başka da hiçbir vaatleri yok.

‘En çok Ahmet hocaya üzülüyorum’

“Ahmet hoca, şu güne kadar meydanlarda ben başkanlığı savunuyorum diyemedin, bize oy verin başkanlığı getireceğiz diyemedin.

“Ama bir kez daha siz seçilirseniz, AKP tek başına iktidar olursa bu ülkeye vaat ettiğiniz hiçbir şeyi yapma şansınız yok. Yeni anayasa yapma şansınız yok. Seçim beyannamenizden tek birini hayata geçirme şansınız yok. Çünkü başkanlık sistemi gelirse ortada hükümet diye bir şey kalmayacak.

“Bütün kampanya aslında başkanlık sistemi üzerine, başkanlık için oy isteme üzerine kurulmuş olmasına rağmen Ahmet hoca meydan meydan dolaşıp kendini yok edecek, başbakanlığı ortadan kaldıracak seçim kampanyasına alet oluyor.

“En çok da bu seçimde ona üzülüyorum. O kadar da koşturuyor terliyor. Kimin için? Seçimi kazansa başbakanlık gidecek, seçimi kaybederse istifa edecek yine başbakanlık gidecek. Onun durumu en zoru. Ama 7 Haziran’da onu kurtaracağız.

‘Vaatlerinin hangisini yerine getirdiler’

“Bana çıkıp söylesinler 2002 yılındaki, yani kendilerini iktidara taşıyan seçim beyannamesindeki demokrasi vaatlerinin hangisini yerine getirdiler?

“Yeni anayasa onların sözüydü. Yapmadılar. Kürt sorununu çözeceğiz dediler, 13 yıl sonra sorun yoktur noktasına geldiler. AB, Ermeni meselesi, Kıbrıs meselesi, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü hangi biri çözüldü?

“Attıkları her adım sadece iktidarlarını güçlendirmeye yarıyorsa kıymet veriyorlar. Aldıkları desteği bütün toplumun yararına kullanmıyorlar. Kendilerine destek vermeyenlerle bu ülkenin onurlu vatandaşlarıdır. Bunu hissettirmeyi başaramadılar. Kendilerine oy veren insanları da incittiler.

“Güç zehirlenmesi yaşamış, başı dönmüş olanların verdiği zarara karşı bir ilacımız var artık: HDP.

‘Hırsız her yerde hırsızdır’

“Söylemeye gerek yok hırsız her yerde hırsızdır. Huylu huyundan vazgeçmiyor maalesef.

“Din tüccarlığını artıracaklar. Bugün yarın Ayasofya tartışması da açacaklar, izleyin. Tarzları bu. Siyasi İslam çizgisiyle, İnsani çizgiyi buluşturduk dediler. Bundan da en fazla Türkiye’deki İslami hareketler zarar gördü. AKP’ye oy vermiş her yurttaşın artık hesap sorması gerekiyor. Biz size padişah olun diye oy vermedik demeniz gerekiyor. Halk onları cezalandırmazsa o zaman felaket çıkar.“Maşallah ülkenin

“Cumhurbaşkanı değil, açılıştan sorumlu müdürü mübarek. Nerede bir açılış kendisi orada. Açılışın tamamı da uyduruk, uyduruk. Açtığı bir şey de yok ha. Evde, kahvahanede gazoz açacaksanız davet edin gelir, gazoz açılacak deyin gelir yani. Hiçbir fırsatı kaçırmaz. Evde konserve mi açacaksınız? Yufka mı açacaksınız? Cumhurbaşkanını çağırın, AKP seçim propagandası için içinde ‘açılış’ geçen hiçbir şeyi kaçırmaz.

“Bu da hepimizin Cumhurbaşkanı, düşünebiliyor musunuz? 77 milyonun cumhurbaşkanı. Bu kadar panik, korku, ecele faydası olmayan bir şeydir. Hiç merak etmeyin. Bunların yaptıklarını yaradan da görüyor adaletsizlikleri kul da görüyor. Hersek bu adaletsizliğe 7 Haziran’da cevap verecek.”