URFA (DİHA) - Fransızlar tarafından kurulan Kürdistan Dostluk ve Dayanışma Derneği üyesi 5 kişilik heyet de Kobanêliler dayanışma amacıyla Suruç’a geldi. Sanatçı Ferhat Tunç da, Kobanê’ye insanı yardım koridorunun açılmasını isteyerek, DAİŞ’in AKP hükümetinden aldığı yardım ve desteklerle Kobanê’ye saldırdığını dile getirdi.

Sanatçı Ferhat Tunç, dayanışma amacıyla geldiği Mahser köyünde, DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırmasını ve Kobanê’ye insanı koridorunun açılmasın ilişkin basın açıklaması düzenledi. Kobanê’ye dönük DAİŞ tehdidinin devam ettiğini söyleyen Tunç, hala Kobanê’de bomba ve silah seslerinin duyduklarını, yaşanan savaşın önüne geçmek için direnişi güçlendirmek gerektiğini dile getirdi. Hergün Kobanê’de insanların yaşamını yitirdiğini belirten Tunç, “Geçenlerde Dersimli bir yoldaşımızı daha kaybettik. Beselerin, Zarifelerin ve Seyit Rızaların torunu, Sakine Cansızların yoldaşı Sibel yoldaşımızı kaybettik. Şahadeti hepimiz üzdü. 94 günlük direniş sürecinde yüzlerce genç şehit düştü. Bu görkemli direniş sürecinde, Sibel’in, Necat’ın, Kader’in, Serkan’ın, Arin Mirxan’ın şahsında şehit bütün arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.

‘DAİŞ sadece Kürtler karşı bir tehdit değil’

Kobanê üzerindeki hesapların hala bitmediğini belirten Tunç, “Uzun süredir Kobanê yaşanan vahşete karşı insanı koridor açılmasını isteniyor. Kobanê’de yaşam mücadelesi veren binlerce yurttaş için acilen insanı koridorun açılması gerekiyor. AKP hükümeti şuana kadar bir adım atmış değil. Sınırların bir anlamı kalmamıştır. Bir an önce insanı yardım koridoru açılmalıdır” dedi. Çetelerin hala Kobanê’ye saldırmasının nedenlerinden biri de AKP hükümetinin çetelere verdiği destekten kaynaklandığını söyleyen Tunç, “Türk devletinin Kobanê olan düşmanca tutumu nedeniyle çeteler hala Kobanê’ye saldırıyor. Bu düşmanlık sadece Kobanê’ye değil Kürt halkının kazanımlarına karşı düşmanlıktır” dedi. Tunç budan sonra sınırda olacağını söyleyerek, DAİŞ sadece Kürtler karşı bir tehdit olmadığını, insanlığa karşı bir tehdit olduğunu dile getirildi.

Fransa Kürt dostluk grubu iki gün sınırda olacak

Öte yandan Fransızlar tarafından dostluk amacıyla kurulan Kürdistan Dostluk ve Dayanışma Derneği üyesi 5 kişilik heyet, DAİŞ çetelerini saldırısı nedeniyle topraklarından göç eden Kobanêlilerle dayanıma amacıyla Urfa’nın Suruç ilçesine geldi. Amara Kültür Derneği’nde Kobanêlilerle ilgili bilgi alan heyet, ardından Mahser ve Mısanyter köylerinde nöbet tutan direnişçileri ziyaret etti. Kürdistan Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Syluie Jan, iki gün Suruç’ta kalacaklarını ve Kobanêlilerle görüşeceklerin dile getirdi.

(ekip/kk)

kaynak:Besta