Hakkari Merkez İlçe Seçim Kurulu, kent merkezine bağlı 3 mahalle, 26 köy ve 2 mezranın sandıklarını taşıma kararı aldı. HDP'nin karara itirazı reddedildi. Taşınacak olan seçmen sayısı 10 bin civarında. 

AKP, 1 Kasım seçimleri öncesinde oy hırsızlığını seçim kurulları aracılığıyla yasallaştırma gayretinde. Cizre'nin ardından Hakkari'de de taşımalı sandık kararı çıktı. 16 Eylül tarihinde toplanan Hakkari Merkez İlçe Seçim Kurulu'nca alınan ve siyasi partilere tebliğ edilen karara göre Hakkari kent merkezindeki Bağlar, Karşıyaka ve Berçelan mahallelerinin sandıkları Dağgöl ve Kıran mahallelerindeki okullara; Bay Köyü sandığı Merzan Mahallesi’ndeki Öğretmen Anadolu Lisesine; Ağaçdibi Köyü sandığı Sümbül Mahallesi’ndeki Gazi İlköğretim Okulu’na, Konak Köyü sandığı da Kıran Mahallesi’ndeki Atatürk Okulu'na taşınacak.

 

10 bin seçmen etkilenecek

Bağışlı mıntıkasındaki Bağışlı, Yukarı Kayacık ve Oğulcuk mahalleleri ile Sarıtaş ve Boybeyi köylerindeki sandıkların Bağışlı Köyü Mehmetçik İlk Öğretim Okulu'na; Doğanyurt, Demirtaş ve Işıklar köylerinin sandıklarının da Akçalı Köyü’ndeki Akçalı İlk Öğretim Okulu'na; Ceylanlı ve Doğanlı mezraları ile Kavaklı köyü sandıklarının Olgunlar Köyü’ne; Oğul ve Ceylanlı köylerinin sandıklarının Çimenli köyüne; Cevizdibi, Elmacık, Kamışlı, ve Kaval köylerinin sandıklarının Geçitli köyüne; Akkuş, Pınarca ve Aksu köylerinin sandıklarının ışık köyüne; Akbulut, Çaltıkuru, Kaymaklı, Ördekli, Aşağı Derecik ve Çanaklı köylerinin sandıklarının Kırıkdağ köyüne; Hakkari kent merkezine bağlı Taşbaşı ve Geçimli köylerinin sandıklarının ise Çukurca ilçesine bağlı Köprülü köyüne taşınmasına karar verildi.

HDP Hakkari İl Örgütü'nün seçim kurulunun kararına yaptığı itiraz ise Merkez Seçim Kurulu tarafından reddedildi. 

Seçim kurulunun aldığı bu karardan yaklaşık 10 bin seçmenin etkileneceği belirtiliyor. 

 

Cizre'de karar tek imzayla

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Cudi, Nur ve Sur mahallelerine sandık kurulmaması kararının altında ise sadece İlçe Seçim Kurulu Başkanı Eray Temizkan'ın imzası olduğu ortaya çıktı. Uygulama, seçim kanununa aykırılık teşkil ediyor. 

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna göre ilçe seçim kurulu başkanı siyasi parti temsilcilerinden oluşan asil ve yedek üyelerden bağımsız bir kararı alamıyor. 

HDP Cizre İlçe Seçim Kurulu üyesi Avukat Sertaç Özkan “Bu karar yok hükmündedir. Bizim olmadığımız bir toplantıda karar alındı" diyerek karara itiraz edeceklerini belirtti. CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Mehmed Hadimi Yakupoğlu ise ilçe seçim kurulu başkanınca sandık birleştirme kararı alınamayacağını kayddederek, şunları söyledi:

“Seçim döneminde bütün işlemlerin kurulca yapılması lazım. Tek başına olmaz. Bu karar hükümsüzdür. Sandık birleşmesi kararı, yasaya göre sandık seçmen sayısının 9’un altına düşmesi halinde mümkün olabilir.”

 

Daha önce reddedildi

HDP’nin YSK temsilcisi Avukat Mehmet Tiryaki de kararın tek hâkim tarafından alındığına işaret ederek, “Ortada bir kurul kararı yok. 7 Haziran seçimlerinde de bazı ilçelerden güvenlik gerekçe gösterilerek sandık birleştirme talepleri geldi. Ancak YSK bu talepleri reddetti. YSK, güvenlik gerekçesiyle sandık birleştirme gibi bir durum olamayacağına işaret etti. Daha önce verilen kararların ışığında bu sefer de ret yönünde karar verilmesi lazım” dedi.

 

Karar bayramdan sonra

Yasaya aykırı uygulamalar gün geçtikçe artarken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sandıkların birleştirilmesine yönelik başvuruların bayramdan sonra karara bağlanacağını açıkladı.

YSK Başkanı Sadi Güven yaptığı yazılı açıklamada, ilçe seçim kurullarından gelen gerekçeli taleplerin Kurban Bayramı tatili ardından YSK tarafından değerlendirileceğini söyledi. 

 

Yeni Özgür Politika