Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, bölgede ilk kez denenen ve çiftçinin yükünü azaltacak “Azaltılmış Toprak İşlemeli Ekim” yöntemiyle ilgili bilgiler vererek,  “Bu yöntem; işçilik, yakıt ve zaman tasarrufu sağlayan bir uygulamadır.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen “Azaltılmış Toprak İşlemeli Hububat Ekimi Tarla Günü” gerçekleştirildi. Karatay'a bağlı Şatır Mahallesi'nde düzenlenen programa Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Proje ve Plan Geliştirme Koordinatörü Mevlüt Vanoğlu, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, akademisyenler, çok sayıda öğrenci ve çiftçi katıldı. Karatay ve Karapınar ilçelerinde uygulanacak olan Bitkisel Üretimde Koruyucu Tarım Uygulamaları Projesinin 2015 yılında KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından başarılı bulunduğunu söyleyen Baydar, “Azaltılmış toprak işlemeli ekim mibzeriyle bugün Karatay ilçemizde ilk tarla demonstrasyonumuzu gerçekleştireceğiz. Bu sistem prensip olarak toprağı devirmeden tek seferde 10-12 santim toprağı işleyip, işlenen toprağı düzleyip, tohum ekimi yapıp, çoklu tekeri ile toprağın üzerine merdane çekmektedir” dedi. “Bu ekim yöntemi bölgemizde daha önce hiç denenmemiş olup, projemiz vasıtasıyla ilk defa çiftçilerimiz ile tanıştırılacaktır” diyen Baydar,  “Azaltılmış toprak işlemeli ekim, yabancı ot kontrolü ve tohum yatağı hazırlığı için yapılan ve geleneksel toprak işlemeye göre tarlada geçiş sayısını önemli ölçüde azaltan, işçilik, yakıt ve zaman tasarrufu sağlayan bir uygulamadır.  Bu sistem, gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız topraklarımızı da koruyarak sürdürülebilir tarımsal üretime olanak sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİYE DESTEK VERECEK

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Proje ve Plan Geliştirme Koordinatörü Mevlüt Vanoğlu, bu uygulama ile yeni bir çağa kapı açtıklarını belirtti. KOP Bölge Kalkınma İdaresi ile ilgili de açıklamalar yapan Vanoğlu, “2011 yılında kurulduk. Yürüttüğü projeler kapsamında komşu illerin dikkatini çektik. Bölgenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla bir KOP eylem planı hazırladık. Öncelik toprak ve su olmakla birlikte eğitim, sağlık gibi birçok alanda da faaliyetler vermekteyiz. Bölgemiz kurak bir iklim yapısında. Bu yıl da yaşadık. Kurak şartlarda bile yapılacak faydalı ve öncelikli işler var. Bu eylemler, çiftçilere benimsetilmeli” ifadelerini kullandı. Yeni uygulamanın ve  Azaltılmış toprak işlemeli ekim yönteminin avantajlı bir o kadar da pahalı sistem olduğunu söyleyen Çiftçiler ise şunları kaydetti: “ Azaltılmış toprak işlemeli ekim mibzeri önemli bir gelişme. 5 defa gireceğimiz tarlaya bu araç ve yöntemle 1 defa giriyoruz. Yakıttan tasarruf sağlıyor ve verimi artırıyor. Pahalı ama Ziraat Odalarının talep halinde çiftçiye yardım edeceğini duyduk. Sevinçliyiz.” Program, edilen yağmur duası ile son buldu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com