Kredi kartı kullanımına yeniden şekil veriliyor.
 
BDDK’nın hazırladığı taslaklara göre kart limiti 1000 liranın üzerinde olanların gelirini belgelendirmesi ve gelirlerin sürekliliği kontrol edilecek.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve taksitli kredi kartı alacakları ile takipteki bireysel kredi oranındaki artışa sınırlama getirmesi öngörülen, sermaye yeterliliği mevzuatı, karşılık mevzuatı ve kredi kartları mevzuatında değişiklikler yapmak için üç farklı taslak hazırladı.
 
Taraflara gönderilen taslaklar için 26 Ağustos’a kadar görüş alınacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan BDDK’nın öngördüğü düzenlemeler özetle şöyle:
 
Asgari ödeme arttı
 
*Kredi kartlarında 15 bin liraya kadar olan limitlerde asgari ödeme tutarının yüzde 25’ten yüzde 30’a, 15-20 bin lira arası limitlerde yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltilmesi öngörülüyor.
 
*Geliri 1000 lira ve altındakiler için kredi kartı limiti 1000 lira ile sınırlandırılacak ve limiti 1000 liranın üzerinde olanların gelirini belgelendirmesi ve gelirlerin sürekliliği kontrol edilecek.
 
KOBİ’lere kolaylık
 
*BDDK sermaye yeterlilik taslağına göre kredi kartıyla mal ve hizmet alımı için veya nakit kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine uygulanan risk ağırlığı yüzde 75’ten yüzde 100’e çıkarılacak.
 
*Kalan vadesi 6-12 aya kadar olan taksit ödemelerinde yüzde 150 olan risk ağırlığı yüzde 200’e, 12 ayı aşanlarda yüzde 200’den yüzde 250’ye çıkarılacak.
 
*Karşılıklar tebliğine göre genel karşılık oranları ihracat kredilerinde yüzde 1’den yüzde sıfıra, KOBİ kredilerinde yüzde 1’den yüzde 0.5’e indirilecek.
 
Yüzde 43 artış var
 
BDDK’ya göre 2012 başından itibaren bireysel kredi kartı alacakları yüzde 43 arttı ve bu artışın yüzde 84’lük kısmı taksitli kredi kartı alacaklarından kaynaklandı.
 
Açıklamada, şöyle denildi:
 
Takipteki alacaklar yükseldi “Taksitli kredi kartlarının kredi kartları içerisindeki payı Haziran 2013 itibariyle yüzde 56 düzeyine yükselmiş, takipteki bireysel kredilerin dağılımında ise kredi kartı alacakları yaklaşık yüzde 46 düzeyine ulaşmıştır.”