Avrupa'dan bu hafta gelecek verilerin, euronun kuruluşundan bu yana en uzun süreli resesyonunu yaşayan bölgenin borç krizinden aldığı derin yaraları göstermesi bekleniyor.
 
Bloomberg anketine katılan 39 ekonomistin medyan tahminine göre bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılası 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 0.1 daralarak, 6. çeyreğinde de daraldı. Bu veri, 2008-2009'daki finansal kriz döneminde kaydedilen 15 ay süreli daralmayı aşarak, 1999'dan bu yana en uzun daralmaya işaret edecek.
 
Veriler 15 Mayıs'ta açıklanarak, krizin başlangıcından bu yana uygulanan kemer sıkma önlemlerinin geçerliliğini ortaya koyacak. Avrupa Merkez Bankası'nın euroyu destekleme vaadi finansal piyasalardaki gerilimi gevşetse de, güvenin 4 ayın en düşüğünde olması ve rekor düzeydeki işsizlik, düşüşün devam edeceğinin altını çiziyor.
 
Durumun çok kritik bir safhada olduğunu ve belirsizliğin yeniden arttığını belirten Commerzbank AG'nin başekonomisti Joerg Kraemer, Euro Bölgesi'nin gerekli kemer sıkma ile ekonomik büyümeyi destekleyici önlemler arasındaki dengeyi bulmasının önemine dikkat çekti.
 
Euro Bölgesi maliye bakanları, Avrupa Komisyonu'nun 2013'e ait büyüme tahminini yüzde 0.4 daralma şeklinde revize etmesinin ardından dün Brüksel'de bir araya geldi. Liderler Güney Kıbrıs ve İspanya'nın kurtarma paketini gözden geçirirken, Yunanistan'ın da kurtarma dilimi ödemesini onayladı.