5 Mayıs Dünya Parola Gününüz kutlu olsun! Dünya Parola Gününde zayıf parolalarınızı değiştirmeyi unutmayın! En popüler olan parolalardan birini kullanıyor olabilirsiniz! İlginç parola istatistikleri ve nasıl ve neden güçlü parolalar oluşturmanız gerektiğine dair sizin için bir içerik hazırladık. 

1. Türkçe Konuşanlar Arasında En Çok Kullanılan Parolalar

ExpressVPN’in ülkelere göre en yaygın parolalar araştırmasına göre, Türkçe konuşanlar arasında en yaygın parolalar aşağıdaki gibidir:

Yukarıdaki 10 paroladan birini kullanıyor olabilir misiniz? Yanıtınız evet ise, acilen o hesabın parolasını değiştirmenizi öneririz.

2. Ülkelere Göre En Yaygın Parolalar Nelerdir? - İnfografik

Ülkelere göre en yaygın kullanılan parolalar nelerdir? Ülkelere göre en yaygın parolaları aşağıdaki infografikten inceleyebilirsiniz.

3. İnternet kullanıcılarının yüzde 51’i aynı parolayı birden çok hesapta kullanıyor

Dataprot’un araştırmasına göre, internet kullanıcılarının yüzde 51’i aynı parolayı hem profesyonel hem kişisel online hesaplarında kullanıyor.

Aynı parolayı birden fazla hesapta kullanmak kolay olabilir fakat bu parolanızın çalınması veya başka bir kişi tarafından görülmesi durumunda birden çok hesabınızın tehlikede olacağı anlamına gelir.

Birden çok parolayı hatırlamak zor olduğu için bir parola yöneticisinden yararlanabilirsiniz. Parola yöneticisi kullandığınızda sadece parola yöneticisinin parolasını hatırlamalısınız. Parola yöneticisi sizin için her online hesabınızın parolasını kaydeder. Parola yöneticilerini kullanarak güçlü parolalar da oluşturabilirsiniz.  

4. Veri ihlallerinin yüzde 80’i zayıf parola yüzünden gerçekleşiyor

Idagent’in araştırmasına göre, veri ihlallerinin yüzde 80’i zayıf paroladan kaynaklanıyor. Parola, online güvenliğin en kritik adımı olarak düşünülebilir. 123456 veya 123456789 gibi parolalar, en çok kullanılan parolalar arasında. Bu kadar popüler olduğu bilinen parolalar tabii ki bir online hesabı ele geçirmek isteyen kişiler tarafından öncelikli olarak deneniyor. Siber saldırganların bu parolalardan birini kullanan bir online hesabı ele geçirmek için bir program bile kullanmasına bile gerek yok. 

5. İnternet kullanıcılarının yüzde 31.3’ü parolalarını senede bir veya iki kere değiştiriyor

Digital Guardian’ın araştırmasına göre, internet kullanıcıları parolalarını sık değiştirmiyor. Bir veri ihlalinde sızan parolanızı değiştirmediğinizde hesabınıza olan erişiminizi kaybedebilirsiniz.

Google Chrome tarayıcı veya iPhone kullanıyorsanız, parolalarınız bir veri ihlalinde görüldüğünde parola yöneticisinde bunu görürsünüz. Birçok parola yöneticisi de parolanız veri ihlalinde görüldüğünde sizi uyarır. Bu yüzden, kesinlikle bir parola yöneticisi edinmelisiniz. Veri ihlalinde görülen parolalarınızı hemen değiştirmelisiniz.

6. 18-24 yaş arası nüfusun yüzde 76’sı parola güvenliğini önemsemiyor

İnternet ile büyüyen genç nüfusun parola güvenliğine önem vermemesi çok şaşırtıcı. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 76’sı bir parolayı tekrar kullanıyor.

Online güvenlik için aynı parolayı tekrar kullanmamak çok önemli. Banka hesapları gibi hassas veriler içeren hesaplarda bunu engellemek için aynı parolanın tekrar kullanılmasına izin verilmiyor.

7. Anathema Türkiye’de kullanılan en popüler parolalardan biri!

İngiliz rock grubu Anathema, Türkiye’de kullanılan en popüler parolalardan 10.cusu! Anathema kelimesinin bir kaba kuvvet saldırısı ile saniyeler sürmeden kırılabileceğini biliyor musunuz? Parolanız anathema ise hemen değiştirmenizi öneririz.

8. Güçlü Parola Örnekleri 

Güçlü parola nasıl oluşturulur? Güçlü parolaları rastgele parola oluşturucular ve parola yöneticileri ile oluşturabilirsiniz. Güçlü parolalar karmaşıktır, büyük/küçük harf, rakam ve semboller içerir. Güçlü parolalar ardışık rakam veya harflerden oluşmaz. Güçlü parolalar, bütün kelimelerden oluşmaz. 20 güçlü parola örneğini aşağıda bulabilirsiniz: 

 

1. {?C:|DRq#v9C4N
2. zBGe@]H!+7w*nD
3. Mf!%p9=R(,kh6.
4. +g7AZM/W|PuW[G
5. x/yf3cG}^f3$Z-
6. 3?>)LGSq(+h8g@
7. r{cjW%c>z%J,,7
8. SJ2iK|=UVji[?M
9. W[>3=L@i~6odP9
10. ?bq:=9W5FUCV|j
11. BWyKeJzo6V5b3b
12. XrnhnV9u7PCmzU
13. 7yjwJuYc5upfGC
14. y3QZJEnTFxFxh9
15. 6g8gHEmLvRN4gu
16. UAYcAKqui2JT3g
17. Hx5pwceGh84tD4
18. 37wUDZS8cMZNMb
19. AS7t55BDzCVWFd
20. BeM3axfPG4S6Pc