Elazığ Belediyesi'nde 2005 ve 2010 yıllara arasında yapılan ihalelere fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, zincirleme görevi kötüye kullanma ve evrakta sahtecilik iddialarıyla haklarında 5- 12 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan 46 sanığın 8’inci duruşması bugün Elazığ 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan 10'u katıldı. Duruşmayı gözlemci olarak CHP İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı, CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün de izledi.
 
BAŞKAN YARDIMCILARI VE MÜDÜRLER DE VAR
 
 
Geçen duruşmada mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu’nun bir ihaleye fesat karıştırma ve zincirleme görevi kötüye kullanma suçlarından cezalandırılmasını isterken, aralarında belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, belediye memurları ve şirket yöneticilerinin de bulunduğu 45 sanığın 'ihaleye fesat karıştırma', 'görevi zincirleme kötüye kullanma', 'resmi evrakta sahtecilik' ile 'zincirleme şekilde azmettirmek suretiyle görevi kötüye kullanma' suçlarına iştirakten cezalandırılmalarını talep etti.
 
1 TEK KİŞİ BERAAT ETTİ
 
Bugünkü duruşmada mahkeme, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu'nu 'Görevi zincirleme kötüye kullanma' suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. 1 sanığın berattine karar verilirken, diğer 44 sanığa da çeşitli cezalar verildi
 
İDDİANAMEDE NELER VARDI
 
AK Parti'li Selmanoğlu'nun da ceza aldığı davanın iddianamesi 41 sayfadan oluşuyor ve “suçtan zarar gören” bölümünde “Elazığ Belediyesi” yazıyor. İddianamede, söz konusu yıllar arasında belediye yönetimince yapılan ihalelerde on milyonlarca liralık yolsuzluk yapıldığı iddiasına yönelikmülkiye müfettişi ve bilirkişi raporlarına yer veriliyor.
 
19 MİLYON ZARAR
 
46 şüpheli arasında Selmanoğlu’nun yanı sıra geçen dönem AK Parti Elazığ Milletvekili olan Tahir Öztürk’ün kardeşleri Metin Öztürk ve Suat Öztürk dikkat çekiyor. Öztürk kardeşlerin ismi iddianamede “suç tarihi itibarıyla” AK Parti Elazığ Milletvekili Öztürk’ün eskiden sahibi olduğu aile şirketi “Hazar Limited” ve “Öztürk Limited”nin yetkilileri olarak geçiyor. Mülkiye müfettişlerinin raporlarında şüpheli bulunan ihalelerin büyük bölümünü bu şirketlerin aldığına atıf yapılıyor.  Müfettiş raporlarında “gizli tutulması gereken yaklaşık maliyetin ihaleye katılan şirketlere ve başkalarına ulaştığı izlenimini veren kuvvetli şüpheler bulunduğu, 2006-2007-2008 ve 2009 yıllarına ait temizlik ihalelerinin tamamının Hazar Sosyal şirketine verildiği ve belediyenin en az 19 milyon TL zarara uğratıldığı” ifadeleri yer alıyor. DHA