Almanya’daki İslami kuruluşlar bir gazetenin “IŞİD’e karşı bir şey yapmıyorlar” yönündeki suçlamalarına tepki gösterdi. Kuruluşlar, devlet tarafından tanınmama ve desteklenmemelerine rağmen kuruldukları günden beri sayısız gençlik çalışması yaparak 10 binlerce gence sahip çıktıklarını, suçlamaları hak etmediklerini vurguladı.

Almanya’daki İslami çatı kuruluşları, Die Zeit gazetesinin “Zan altındaki bir din” ) başlıklı dosya haberlerine tepki gösterdi. Almanya’daki İslami kuruluşların IŞİD’e karşı üzerlerine düşeni yapmamakla suçlayan yayına karşı çıkan kuruluşlar, 19 Eylül’de Almanya’daki 2 binin üzerinde camide IŞİD ve cami saldırılarına karşı etkinlik günü düzenlediklerini hatırlatarak suçlamayı reddetti. Kuruluşlar, IŞİD’e katılan az sayıdaki gencin ise genelde camilere gelmeyen çevrelerden olduğuna dikkat çekti.

"IŞİD İSLAM VE MÜSLÜMANLARLA BAĞDAŞTIRILAMAZ"

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) dönem sözcüsü Ali Kızılkaya, “Her türlü nefret ve haksızlığa karşı tavrımızı kamuoyuna duyurduk. Bütün camilerimizde hutbeler okundu.” dedi. Dini cemaat olarak üzerlerine düşeni yaptıklarına dikkat çeken Kızılkaya, “Biz insanların dini doğru öğrenip doğru yaşamasında yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi. İslami kuruluşların hepsinde gençlere yönelik başarılı çalışmalar olduğunu söyleyen Kızılkaya,“Buradaki Müslümanlara kimlik kazandırıyorlar. Kimlik ve özgüveni olan insan kimseye zarar vermez. IŞİD’i İslam’la, Müslümanlarla bağdaştırmak bir kere hata. Kimsenin Müslümanları katil, cellat gibi göstermeye hakkı yok, bu en büyük haksızlık ve hakaret olur.” şeklinde konuştu. Kızılkaya, Alman siyasetinin, İslami kuruluşların Almanya için bir kazamın olduğunu artık görmesi gerektiğini vurguladı.

"İSLAMİ KURULUŞLARIN SAYISIZ GEÇLİK ÇALIŞMASI VAR"

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu ise devletin desteği bir yana engellemeleriyle karşılaştıklarını hatırlatarak “Geleneğimiz itibariyle gençleri doğru bulduğumuz mutedil yola davet etme, eğitme suretiyle İslami kurumlar zaten bu çalışmaları yapıyor. Milli Görüş’te ben kendimi bildim bileli ağabey-kardeş projeleri, erkeklerde Yıldız Gençlik, kızlarda Hilal Gençlik’tir. Bu projelerin maksadı, ağabey ve ablaları yoluyla gençliğin sorunlarıyla ilgilenmek, rehber olmaktır. 10 binlerce genç bu programlara katılıyor.” dedi.

Çözümün, devletin bu çalışmaları desteklemesinde olduğunu hatırlatan Yeneroğlu, “Her türlü suça karışmış ilgili birim yargıdır, polistir.” dedi. Danışma merkezlerinin çok da işe yarayacağına inanmadığını belirten Yeneroğlu, devletin İslami kurumların olumlu işlevini görmesini istedi.

"GENÇLERLE İLGİLENMEK BİZİM GÜNLÜK İŞİMİZ"

Müslümanlar Merkez Konseyi ZMD Genel Sekreteri Nurhan Soykan ise “Etkinlikten sonra böyle bir şey söylenmesi çok abes, çok saçma.” dedi. Soykan, daha son toplantılarında bile gençlere yönelik çalışmalar için cami cemaatinin profesyonelleştirilmesini istişare ettiklerini kaydederek “Gençlerle ilgilenmek bizim günlük işimiz.” dedi. Soykan, aşırılığa karşı danışma merkezleri açılmasını desteklediklerinin altını çizdi.

Kaynak: CIHAN