Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen 19'uncu Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI 2013, enerjinin patronlarını ağırladı. Fuarın ilk gününde düzenlenen "Yatırımcı Gözüyle Enerji Sektörü" adlı oturumda sektörün önde gelen işadamları konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı oturumda gündem 'barış süreci' oldu. Bakan Taner Yıldız, Doğu'daki çözüm süreciyle birlikte bu bölgede kömür başta olmak üzere enerji yatırımlarını artıracağını söyledi. Şu anda enerji yatırımlarının yapıldığı özellikle Siirt, Batman ve Tunceli gibi bölgelerde potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Çözüm süreciyle birlikte Turgay Bey'in (Ciner) o bölgelerde yatırımının artacağına inanıyorum. Nihat  Bey'in (Özdemir) Siirt'te Batman'da Tunceli'de diğer bütün yatırımcılarımızın da çok fazla yatırımları var. Buradaki bütün kaynaklarımızı sonuna kadar kullanıyor olmamız lazım" dedi.
 
Dinozorlara bak!
BAKAN Yıldız, gerçek enerji yatırımcılarına daha büyük imkanlar sağlayacaklarını ifade ederek, "Kim yatırımını yapmıyorsa saygıyla karşılıyoruz, kenara çekilsin. Ama kim yatırımını yapacaksa onun daha çok önünü açmamız gerekiyor" diye konuştu.
 
YILDIZ, kömür yatırımlarının nereye yapılması konusunda "Eski çağlarda dinozorlar nereye yattıysa orada kömür oluşmuş. Türkiye'nin her yanı potansiyel taşıyor" dedi.
 
Rehavet olmasın
BAKAN Yıldız'ın "4 bin 500 MW arz fazlamız var" sözlerini hatırlatan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise konuşmasında, "Aman çok enerjimiz var, çok rahatız' rahatlığına geçmememiz lazım" derken  Polat Holding Yönetim Kurulu Başkan Adnan Polat ise 4 bin MW'lık enerji fazlası konusunda kışın yumuşak geçmesinin etkili olduğunu belirtirken, "2016'dan sonra enerji açığımız olacağı öngörülüyor. En pahalı enerji olmayan enerjidir"  dedi.
 
İthalat 60 milyar $
ÇALIK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, enerjide arz güvenliği ve kamu özel sektör işbirliği konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'nin enerji rakamlarına değinen Çalık, "60 milyar dolarlık enerji ithalatımız var. 2023 yılına kadar 100 bin megavat kurulu güce ulaşacağız. Enerjide imalat sektörü çok önemli. Yerli kaynaklarımızı azami derecede kullanırken, mühendislik, imalat ve inşaat hizmetlerini yerlileştirerek değer yaratmalıyız" dedi.
 
İlacımız kömür
KÖMÜR yatırımlarının ülke ekonomisi için çok önemli olduğuna değinen Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner "Almanlar bizden daha saf değiller. Amerikalılar da Çinliler de. Peki neden o zaman onlar kömür kullanıyor da biz başka araçlara yöneliyoruz?" diye sordu. Ciner 1000 megavat kömür santralinin 4 bin kişiye iş imkanı yaratacağı bilgisini aktararak "Cari açığın ilacı kömürdür" vurgusunda bulundu.