Toplumun barış ve yeni anayasa istediğini belirten Sabancı, “Bu büyük bir şanstır. Barış ve kardeşlik gelirse, Türkiye ekonomik olarak uçar” dedi.

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, Kürt meselesinin barış sürecinde çözümüne ve yeni anayasanın çıkarılması konularına tamdestek verdi.

Türkiye’nin şu anda yaşadığı dönemi, büyük bir şans ve fırsat olarak gördüğünü belirten Sabancı, çok umutlu olduğunu söyledi. Toplumsal kalkınmanın özünde insanın gelişmesinin yattığını ifade eden Sabancı, bunun da daha sivil, daha demokratik, daha eşitlikçi, daha özgürlükçü bir anayasa ile mümkün olabileceğini vurguladı.

Çok büyük destek var

Barış süreci ve yeni anayasa konusunda ciddi bir toplumsal destek olduğunu vurgulayan Sabancı, şöyle konuştu: “Türkiye yeni bir anayasa, barış ve kardeşlik sürecini istiyor. Başbakan’ın şahsında çok büyük bir toplumsal destek var. O da bu konuda kararlılık gösteriyor. Bütün bunları bir araya topladığımızda önümüzde çok büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin barış ve kardeşlik sürecini gerçekleştirirse ekonomik olarak uçacağına, daha hızlı büyüyeceğine ve bölgesel kalkınma farkları sorununun da çözüleceğine inanıyorum. Bunun da o bölgelerdeki çalışma hayatına katılımı, eğitimi, kadınların ve kız çocuklarının insan haklarını, her şeyi daha olumlu olarak etkileyeceğine inanıayorum.”

Toplumun yarısı çalışmıyor

Güler Sabancı, erkeklerin toplam iş gücüne oranının yüzde 70’lerde, kadınların ise yüzde 30’larda olduğunu söyledi. Sabancı şöyle devam etti: “Erkek oranı dünya ortalamasına göre normal düzeyde.Ancak kadınların oranı düşük. Toplumun çalışması gereken yüzde 50’si çalışmıyor. Bu böyle giderse 2023 hedeflerini yakalayamayız. Kadınların işgücüne katılmasının desteklenmesi lazım.”

Evlilik yaşı 18’e çıkarılmalı

Güler Sabancı, barış süreci ve yeni anayasa ile ilgili açıklamalarını, kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesine dikkat çekmek üzere Girls Not Brides platformunun düzenlediği üç günlük çalıştayda yaptı. Çalıştayı açan Sabancı, kadınların yüzde 32’sinin 18 yaşından önce evlendiğini ve dünyada da her gün yaklaşık 38 bin kız çocuğunun çocukluğunun çalındığına dikkat çekti ve durumun insan hakları ihlali olduğunu savundu.

Anayasada eşitlik konusunun düzeltilmesi gereğini belirten Sabancı, “Türkiye’de yasal evlilik yaşı 18’e çıkmalı. Bu yaşa kadar da çocuklar okulda olmalı” dedi. Çocuk gelinlerle ilgili ülke örneklerini anlatan GirlsNot BridesGlobal Koordinatörü Lakshmi Sundaramve Pakistan’daki BlueVeins kuruluşunun Program KoordinatörüQamarNaseemde erken evliliklerin küresel bir sorun olduğunu söylediler.Naasem, Türkiye’nin bu alanda diğer İslamülkelerine önderlik edebileceğini savundu.

HABER: PERİHAN ÇAKIROĞLU / BUGÜN GAZETESİ