Anadolu'da ''diken'' olarak bilinen, zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebilen yağından sabun, boya, vernik ve cila elde edilen aspir bitkisi üretiminin bu yıl 50-60 bin tona ulaşması bekleniyor. 
     Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aspirin, Anadolu'da ''diken'' adıyla bilinen, zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebilen yağından sabun, boya, vernik ve cila elde edilebilen bir bitki olduğunu söyledi. 
     Aspirin, değeri oldukça geç anlaşılan bir bitki olmasına rağmen, gelinen noktanın oldukça memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Akınerdem, şunları kaydetti: 
     ''2000 yılında henüz 18 tonluk üretime sahip olan bu bitki, son yıllarda hızla üretim artışı göstererek yıllık üretimi 30 bin tonlara ulaşmıştır. Burada üzerinde ısrarla durulması gereken konu; 2012 yılının ağır kurak şartlarında, birçok ürünün tarladan hasat edilememesine rağmen hiçbir aspir bitkisi tarlada kalmamış, en kötü şartlarda bile hasat edilmiştir. Özellikle bu durum, üreticiyi kırsal kesimde aspir üretmeye karşı istekli duruma getirmiştir.'' 
     Akınerdem, 2014 yılından itibaren motorine biyodizel katılacak olmasının da bazı yatırımcıları biyodizel ham maddesi olarak aspir üretimine yönlendirdiğini belirterek, şöyle devam etti: 
     ''Bu durum, aspir üretimini alım garantili olarak yapılır duruma getirmiştir. Bazı özel şirketler, değişik bölgelerde aspir üretimi ile ilgili üretim organizasyonları yapmaktadır. Bu durum oldukça sevindiricidir. Artık aspir üretiminin önü açılmıştır.'' 
     
     -2013 hedefi; 50 bin hektarda üretim- 
     
     Aspir üretiminin 2013'te en az 50 bin hektar alanda yapılmasını öngördüklerini aktaran Akınerdem, şunları ifade etti: 
     ''İklim şartlarının uygun gitmesi durumunda 50 bin hektar alanda yapılacak üretimden 50-60 bin ton ürün alınacağını tahmin ediyoruz. Olağanüstü bir durum söz konusu olmaması durumunda önümüzdeki 5 yıl içerisinde aspir üretiminin 500 bin tona, 10 yıl içerisinde de en az 1 milyon tona, hatta daha fazla miktara ulaşmasını bekliyoruz. Bunun için de yeterli miktarda üretim potansiyeline sahibiz. Çiftçilere çağrımız; ürünün satışı konusunda hiçbir olumsuz düşünceye sahip olmamalarıdır. Artık üretim yapılan her aspir alıcı bulacaktır. Bunun için oldukça ciddi şahıs ve firmaların olduğu, bunların sahada uzmanlarla çalışmalar yaptığı, hatta üretimle ilgili destekler verdiği bilgimiz dahilindedir.'' 
     Akınerdem, amaçlarının en az 4 milyon hektar boş alanda aspir üretimi yapılarak, 4-5 milyon ton ürün elde edilmesi olduğuna dikkati çekti. 
     Bu üretim sayesinde 1,5 milyon ton ham yağ elde edilebileceğini vurgulayan Akınerdem, böylece 4-5 milyar lira kapasiteli yemeklik yağ ve biyodizel sektörünün ham madde ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.