Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş, altın fiyatlarında yaşanan düşüşe işaret ederek, "Bu günlerde yatırımcılar kesinlikle ve kesinlikle sahte altına dikkat etmeli, bu zamanlarda çok fazla sahte çeyrek ya da yarım altın piyasaya sürülebilir" dedi.
 
Yatırımcıların dokunarak ya da görerek altının sahte olup olmadığını anlamasının mümkün olmayacağını belirten
Karakaş şunları anlattı:
 
"Nihai tüketicinin aldığı ürünün sahte mi, ya da başka bir sıkıntı olarak düşük ayar altın mı bunu bilmesi mümkün değildir. Biz firma olarak kendi marka patentimizi taşıyan tüm ürünlerimize tam ayar garanti belgesi düzenleyip satıyoruz. Bayilerimiz de bu hassasiyette çalışmaktadır. Yatırımcılar marka olmuş güvenilir firmalardan garanti belgesi ve garanti sertifikaları ile ürünlerini alırlarsa bu tür sıkıntılar yaşamazlar."
 
Düğün mevsiminde sektörde yaşanan hareketliliğin, sahte altın piyasasına da yansıdığına dikkati çeken Karakaş, "Yatırımcılar alışveriş yaptıkları firmaların tam ayar garanti belgeleri olup olmadığını mutlaka sormalılar" dedi.
"Sahte altın mağduriyeti yıllardır süre gelen bir sorun"
 
Altın ve Para Piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de sahte altın piyasasında özellikle yaz aylarında, düğün mevsiminde gözle görülür şekilde artış yaşandığını ifade ederek, tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Yıldırımtürk, sahte altının sade vatandaş tarafından anlaşılmasının çok zor olduğunu belirterek, "Ancak yıllardır bu işin içinde olan insanlar anlayabilir" dedi.
 
Tüketicilere sahte altın mağduru olmamaları için alışverişlerini daha köklü yerlerden, bilindik kuyumculardan yapmaları, alınan emtia karşılığında fatura ya da fiş almaları tavsiyesinde bulunan Yıldırımtürk, şöyle devam etti:
"Eline sahte altın geçen bir tüketici, önce aldığı yere bunu götürüp söylemeli... Tüketici yasalarına göre bu iade mümkün. Bu mümkün olmadığı takdirde, ilçelerin kaymakamlıklarında bulunan Tüketici Hakem Masaları'na şikayetlerini iletebilirler. Bize tüketicilerden bu tarz şikayetler her zaman geliyor. Zaten insanlar bizim işletmemize geldiklerinde altının sahte olup olmadığını öğrenebiliyorlar. Sadece alımla değil, hediye edilmek suretiyle de eline sahte altın geçenler var. Bu şekilde tüketici şikayetlerine çok sık rastlıyoruz."
 
Sahte altın piyasasının özellikle düğün mevsiminde, yaz aylarında gözle görülür hale geldiğini dile getiren Yıldırımtürk, düğün aylarında, şehirlerin kenar semtlerinde ya da Doğu Anadolu Bölgesi'nde sahte altın piyasasının arttığını söyledi.
 
Yıldırımtürk, bu mağduriyetin yıllardır süre gelen bir sorun olduğunu dile getirerek, bu konuda tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.