Selçuklu Yayın Grubu Gündem Toplantısı'na konuk olan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Türkiye'nin 2023 vizyonu çerçevesinde, Konya Şeker'in hedefinin de 2023'te tarımda faaliyet gösteren dünyada ilk 5 şirket arasına girmek olduğunu söyledi

Selçuklu Yayın Grubu geleneksel gündem toplantılarının bu ayki konuğu Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk oldu. Konya TV'den de canlı yayınlanan programda Recep Konuk Selçuklu Yayın Grubu bünyesindeki gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, faaliyetler hakkında geniş bilgiler verdi. Toplantıya Selçuklu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Konya TV Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Turan, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Rasim Atalay, Konya TV Genel Koordinatörü Sefa Özdemir, TSYD Konya Şube Başkanı ve Merhaba Gazetesi Spor Yazı İşleri Müdürü Recep Çınar, Konya TV Haber Müdürü Ali Sait Öge, Yenigün Gazetesi Yazıişleri Müdürü İbrahim Büyükeken ve Konya TV İstihbarat Şefi Sami Atıcı katıldı.

Mustafa Arslan: Konya Şeker deyince nasıl tarif edersiniz? Kamuyonuun bildiklerinin dışında yeni bir projeniz var mı?

Recep Konuk: Konya Şeker esasen belki adında şeker olan, şeker gibi bir kuruluş olmakla beraber şekerin dışında da birçok alanda faaliyet gösteren bir kuruluş. Birçok ilki bizimle buluşturdu. Buluşturacakta bir kuruluş. Konya Şeker öngörülüğün de adıdır. Yerel ölçekliliği zorlayan onun da ötesinde dünya ile bölgenin kucaklaşması gayreti içerisinde olan bir kuruluş. Kamuoyunun çok bilmediği planlarımız var. Büyük bir zincirin Konya Meram’la başlayan bir Torku Restoran zinciri. Ümit ediyorum Konya'nın ürettiği ürünlerin daha da çok değer bulduğu, bizimde ülke dışındada zincirler oluştarabileceğimiz restoran serimize kavuşacağız. Konya gibi çok fazla güneşli güne sahip olmanın avantajıyla bereketli ürünler yetiştiren, Anadolu kültürünün adeta yoğuştuğu tadın ilgi göreceği bir yapıyı hazırlıyoruz. Bir restoran zincirimiz olacak. Elin milletinde bunlar yapılmış. Bize zor gibi gözüküp zor olmayan Bir şey. Önümüzdeki günlerde onunda düğmesine basıyoruz.

Mustafa Arslan: Sizin döneminizde Konya Şeker farklı yerlere özellikle Konya'nın ilçelerine yatırım yaptı. Bu süreçte Konya Şeker dışında başka yerden destek aldınız mı ve bu süreç içinde Konya Şeker'de ne gibi gelişmeler oldu?

Recep Konuk:

Dünyanın gelişmesinde sadece özel sektör veya devlet anlayışı yok. Özel sektör ve devletin arasına yerleştirilmiş gri tonlar var. Birçok gelişmiş memleketin gelişmişliğine bizdeki yapının değişik versiyonları katkı sağlamış. Konya Şeker bu anlamda bir başka misyonun da sahibi. Ne devletin stabil yapısını, ne de özel şirketlerin kârı maksimeze etmeyi varsayan bir stratejimiz yok. Aksine onları pompalize edebilen, onların katkı sağlayacak özelliklerini alan bir yapıyız. Dünyada bütün büyük şirketler kooperatif sistemiyle hareket ediyor. Dünyanın birçok yerinde Konya Şeker'in yapısına benzeyen yönetim biçimleri benimsenmiş. Sebebi ise, mesela Nevşehir ve Niğde'de patates ile ilgili sıkıntılar yaşandı. Toprak kanser oldu, patatesler hastalandı. Bazı ürünlerin çevreyle olan uyumunda hassasiyetler var veya üretimi esnasında çevreyle olan münasebetleri var. Sadece kâr merkezli bir şirket şeklinde yönetmeye kalkarsanızı ürünü ve toprağı kaybedirsiniz. Amaç sadece kâr değil, doğayı da koruyarak ürünün üretilebilirliğini sağlamak. O yüzden dünya böyle bir yöntemi kabul etmiş. İlçelerdeki yatırımlarımızın birçok önemi var. Seydişehir ve Beyşehir'i ele alalım. İkiside kaynakları açısından çok önemli ilçelerimiz. Oralar yumrulu bitkilerin merkezi. Burada kurduğumuz tesisle üreticilerimiz ürünlerini yetiştirmeye başladı. Seydibey Tesisleri bugün o coğrfayanın dünyayla rekabetle en önemli adımını attı. Seydibey bugün Türkiye'nin ürününün yüzde 50'sini karşılayacak. Yeni fabrikaylada patetes nişastasını da orada üreceğiz. Bununla kalmayıp o bölgenin üretebildiği bütün ürünleri işleyecez. Hem üretilip hem işlenecek. Tabi altyapısından tüm zenginliği alacağız. Bu zenginliği ilk oradaki üreticimiz kullanacak, sonra üreten sanayicimiz kazanacak ve pazarın içinde yer alanlar kullanacak. Bunun yanı sıra o bölgede kalkındırılacak. Bizim kampüslerimiz bulunduğu alanın terakkisine de katkı sağlayacak. Kooperatifler Türkiye'de zararın adı olmuştur. Hep böyle algılanmıştır. Geçtiğimiz yıllarda bunu doğrulayacak birçok olay yaşandı. Kooperatiflerin rehabilitasyonuna ülkenin ihtiyacı var. Böyle bir sistemi bizim ülkemiz kullanmalı. İlçelerdeki faydalı projeler yeni başladı. Bunun devamı gelecek.

Ahmet Turan: Konya Şeker'in dünü, bugünü ve Konya Şeker'in Konya, ülke ve dünya tarımına katkısı nedir?

Recep Konuk: Konya Şeker son yıllarda Konya'nın gelişmesinde çok önemli katkısı olan bir şirket. Gerçi çok büyük katkıları biz göreve gelinceye kadar da olmuş. Konya'nın gelişmesinde lokomotif görevi üstlenmiş bir kurum. Biz geldiğimiz zaman biraz yorgun gördük. Tek bir fabrika vardı. Bugün çok şükür 28 tane fabrikada, 6 tane kampüsle hizmet veriyoruz. Seydişehir'deki Seydibey Kampüsü, Kaşınhanı'ndaki et entegre tesisleri, Altınekin'de yağ ve tohumculuk, Cihanbeyli'de plastik, Çumra Şeker ve Konya Şeker olmak üzere 6 tane kampüsümüz var. İnşallah yeni kampüslerimiz de olacak. Konya Şeker yorgunluğu üzerinden atmış, dinamik bir hal almıştır. Konya Şeker bugün Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında ilk 50'de yerini almıştır. Tek çatı altında bakıldığı zaman ilk 20'deyiz. Türkiye'deki vergi mükellefleri arasında ilk 100'de yer aldık. Yenilenebilir ve geliştirilebilir yeni yapılarla küresel bir oyun noktasına kendini taşımış bir şirketiz. Sadece gıda da değil, enerji ve kimyasal alanda da varız. Konya Şeker olarak küresel anlamda ülkemizi ve sektörü arzu edilen yere taşımada hızla gelişen bir şirketiz. Laf ebeliği değil, iş ebeliği yapan bir şirketiz. Gelişmemiz Anadolu insanının geleceğinin teminatında yatıyor. Bir üreticimiz evladını şehit veriyor. Şehidini uğurlarken tabutuna elini koyuyor, 'İlyas’ım kuzum seni arayamadım, kontörüm yoktu, onun için helalleşemedim' diyor. Üretici çocuğunu aramak için kontör bulamamış. Türkiye'de bunlar var. Bunların var olduğunu bilmek yetmiyor, onlara çare olmak lazım. Tamda bu noktada Konya Şeker onlara çare olmakta görev üstlenmiştir. Dünyayla üreticiyi buluşturmayı amaçlıyoruz.

İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR

Kerem İşkan: Konya'da kalifiye eleman noktasında sıkıntılar var, siz bu konuda sıkıntı yaşıyor musunuz? Bu sıkıntıyı çözecek olan bir tarım üniversitesi projeniz vardı, bu üniversite nereye yapılacak, öğretim üyelerini nerden gelecek, kaç tane fakültesi olacak. Konya Şeker'in tesisi tarım üniversitesinin kampüsü mü olacak?

Recep Konuk: Dün sermayeye erişimde bir sorunumuz vardı. Şimdi kalifiye eleman sorunu var. Konya Şeker teknoloji ve sermaye erişiminde sıkıntısı kalmadı. Bizim tesislerimizde öncelikli meslek yüksek okulu mezunları, sonra sanat okulu mezunları, sonra lise ve diğer okullar mezunu kişiler çalışır. Lise ve diğerlerine yeni geçtik. Doğru elemanlar seçerek kendi içimizde ciddi bir kaynak oluşturduk. Bu yeterli değil, bunun ötesi olmalı. Bunun ötesini üniversitemizle çözeceğiz. Üniversitemizin kanuni süreci tamamlanmadı. İnşallah yakın zamanda üniversitemize müsaade çıkacak. Üniversitemiz alışılmış bir üniversite değil. Dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde bizim sektörün sorunlarının nasıl çözüleceği noktasında toplantıları yaptık. Büyük işletmelere sahibiz, bu işletmelerin verimlerini nasıl arttırabiliriz? Bunlar nasıl öne çıkar? Sorularını tartıştık. Buraların geliştirilmesinde ve yarışta bizi hangi yöntemler öne çıkarır? Diye tartıştık. Marka değeri lazım. Nasıl marka oluruz sorusuna cevap aradık. Ama çıkan sonuç böyle olmadı. Çıkan sonuç sorunların bir ihtisas üniversitesiyle çözülebileceğini bize gösterdi. Bizde bunun kurulmasına karar verdik. Bununla ilgili çalışmalar yaptık. Bununla ilgili olarak Japonya, ABD, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerdeki bu tip üniversiteyle anlaşmalar imzalandı. Bizim ihtiyacımız olan bilginin üretileceği, bilimsel çalışmaların yapılacağı, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bulunduğu bir üniversite kuracağız. Üzülürek ifade ediyorum, Türkiye bilgiyi ve teknoloji satın alıyor. Allah kısmet ederse üniversitemizle bunları kendimiz üreteceğiz. Bununla ilgili birkaç yer baktık, arsalar satın aldık. Nereye yerleşeceğini ben de bilmiyorum. Üniversitemiz en doğru yere yerleşecek. Ama Konya merkezli olacağını söyleyebilirim. Ayrıca bilginin sahayla örtüştürülmesi de önemli. Bilgiye sahip olmanız yetmiyor, onu kullanıma açmanız çok önemli. Bizim üniversitemiz sahayla iç içe olacak.

Sefa Özdemir: Sayın başkan siyasetten gelen bir insan olmanıza rağmen, tarım kesimi ve ticaretten herkesin kabul ettiği bir isim oldunuz. Siyasette de her zaman olmanıza rağmen farklı görüşlerdeki taban sizi her zaman lider olarak gördü, sizin siyasette de bir noktaya gelmenizi arzu etti. Önümüzdeki dönemde siyaseten neler düşünüyorsunuz?

Recep Konuk: Kamuoyu da bunu merak ediyor. Ben siyaseti şahsım adına yapmadım. Halkımız adına iyi işler yapmak için yaptım. Siyasette yaptığım işlerde de hep bereket gördüm. Bu kadarını söyleyebilirim.

SPORLA MARKALAŞMALIYIZ

Recep Çınar: Konya Şeker'in bütün bu yatırımlarının bir tek çıkış noktası var; pancar. Pancar sizin için neyi ifade ediyor? Şehrimizden ve ülkemizden yeterli desteği alıyormusuzun? Sporada önemli yatırımlar yaptınız. Spora yatırımlardan nasıl geri dönüşüm aldınız, bu geri dönüşümden memnun musunuz?

Recep Konuk:

Şeker pancarı ülke tarımının gelişmesinde lokomotif görevi üstlenmiş bir sanayi bitkisi diyebilirim. Japonya'da ciddi bir şeker pancarı üreticisidir. ABD'de bu böyledir. Şeker pancarı birçok fonksiyonu olan bir üründür. Sayısız faydası var. Ormandan 3 kat daha fazla oksijen üretiyor. Toprağı yeni ürünlere hazırlıyor. Bunlar gibi onlarca faydası var. Dünyanın ihtiyacı olan, değerli bir ürün olarak görüyorum. Bundan sonra da hayatiyetini sürdüreceğini düşünüyorum. Konya içinde Türkiye şekerinin yüzde 35'ini Konya üretiyor. Bunun yüzde 22'sini de Konya Şeker. Konya için büyük bir ürün. Konyasporla ilgili ise elimizden geleni yapıyoruz. Bizden talepte bulundular. Bizde isimle beraber ciddi bir destek verdik. Konya'nın spordaki yerinin doğru bulmuyorum. Daha iyi yerlerde görmek istiyorum. Konyaspor'un da Konya Şeker gibi dünya liginde yer almasını istiyorum. Konyaspor kesinlikle Süperlig’de olmalı. Büyük bir şehiriz. Sporla Konya doğru yerde kesişmiyor. Konya'nın sporu bulunduğu yerde olmamalı diye düşünüyorum. Konyaspor'un iyi yerlerde olması bizede çok katkı sağlayacaktır. Biz geçmişte Torku Şekerspor'u da destekledik. Bunu Konyaspor'a devrettik. Gerekli desteğide spordan aldık. En büyük tanıtımının ve markalaşmanında sporla olacağına inanıyoruz.

Ali Sait Öge: Altınekin, Seydişehir, Cihanbeyli gibi ilçelere yatırım yaptınız. Bozkır, Ahırlı, Akkise, Yalıhüyük gibi yerlere yatırım düşünüyormusunuz o bölgedeki yöneticilerden ne gibi beklenti içindesiniz?

Recep Konuk: Bizim o bölgeyle ilgili de ciddi çalışmalarımız var. Aldığımız mesafeler var. Bozkır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük ve Güneysınır'ı içine alan bir sanayi tesisi düşündük. Meyve suyu ve konsantre gibi çalımları tamamladık. Bunlar bölgeyi çok hareketlendirecek yatırımlar olarak görmedik. Bunun ötesinde neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Oralar ürün temini için doğru yerler. Su ve arazi ile ilgili sorunlar çıktı. Birde vatandaşımız Konya Şeker'in ismini duydumu arsa fiyatlarını abartıyorlar. Belkide haklıdırlar. Biz doğru yatırım peşindeyiz. Bizim düşündüğümüz o bölgede bir meyve şekeri fabrikası kurmak. Altyapı çalışmalarına başladık. Bunu başarabilirsek meyve şekerini üreteceğiz. Meyve şekeri, kristal şekere benzer fakat değerinin 7-8 kat fazla olduğu lüks bir ürün. Bunu başarırsak o dağlık kesimin tamamını üzüm bağları ile donatacağız. Her tarafın bağ bahçe olacağı bir yapıya çalışıyoruz. Bizim şöyle bir derdimiz her yerin kalkınması. Bizim kaynağa erişim ve maaliyette bir sorunumuz yok. Dünyanın en iyi finansmanını en uygun fiyatla getiriyoruz. Biz planı yaparken talep geldi hadi yapalım diye düşünmüyoruz. Sonra ne olur sorusunun cevabını arıyoruz. Şartların örtüştüğü yerde yatırım yapıyoruz. Gerekli yatırımları bölgelerimez yapacağız.

SU OLMADAN REKABET OLMAZ

İbrahim Büyükeken: Suya kota uygulanması 2015’e ertelendi. Sizin bunla ilgili görüşünüz nedir? Suya kota uygulanma kararı doğru mudur? Konya Şeker'in sosyal sorumluluk projeleri var. Yeni sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

Recep Konuk: Dünyayla rekabet edebilen bir ürünün susuz şartlarda yetişmesi mümkün olamaz. Kesinlikle suyla buluşturmanız lazım. Sulamadan rekabet edemezsiniz. Şeker pancarı değil, buğday ve mısırda da su gerekiyor. Su yoksa ürün yok. Peki suda niye kota var. Kotayı konuşmalımıyız? Asıl sualler bunlar. Rekabet edeceksek kesinlikle suyu bulmak zorundayız. Anadolu'nun su sorunun ne kadar kolay çözülebilir olduğunu biliyoruz. Konya suyla ilgili sorunun çözülmesinde 2. Abdulhamit'le başlayan bir projeyi kazanmış. Hala o projeyle sulama yapılıyor. Konya'nın su bulma problemi yok. Başka havzalardan su getiriliyor diyorlar. Konya'nın başka havzalardan su getirdiği yok. Kendi havzamızdan çıkan ve başka havzaya giden suyu geri getiriyoruz. Göksü'nün yönünü değiştireceksiniz. Kaldıki havza dışından su getirmenin bir zorluğu yok. Kızılırmak'tan pompayla su taşımak zor değil. Göksu bugün denizleri suluyor. Göksu yaklaşık 3,5 milyar metreküp hacme sahip bizim alacağımız 413 milyon metreküp. Göksu'dan daha alabilceğimiz su var. Önce onu almalıyız. Sonra Karasu'yu Konya Havzası'na taşımalıyız. Konya Havzası'nı suyla kapatmalıyız. Dünya'nın gelecekteki 10 önemli merkezinden bir tanesi Konya'dır. Konya gelecekteki gıda merkezidir. Sen burada gıdayla ilgili bir şey üretmezsen birileri gelir biz üretelim der. Bunun için su lazım. Önümüzdeki günlerde Konya suyunu bulacaktır. Bu abartılı bir hadise değildir. 15 yıl önce Göksu'da hayaldi. Bugün Göksu geldi. Suyun olmadığı yerde tarım ve ziraat yoktur. Konya suyu bulacak. Konya'da su sıkıntısı var diyenlerin amacı Konya'nın terakkisini durdurmak. Konya'da çeşitli vakıflar var. Bu vakıflar ortaya söylenti atıyor. Biz bu vakıfları araştırdık Londra menşeiili vakıflar çıktı. Biz bunlara rağmen Konya'yı kazandıracağız. Suyu bulacağız. Dünyanın en büyük gıda ihtiyacını Konya'dan karşılayacağız. Sosyal sorumluluklara gelince. Biz ağaçlandırmaya yoğunluk verdik. Konya'da ağaçlandırmaya o kadar ihtiyaç varki, bozulan dengeniin düzelmesi için bu çok önemli. Nitekim süneyle ilgili mücadelede ağaç olmazsa olmaz olarak belirlendi. Gelecekteki rekabetler için ağaç olmazsa olmazlar arasındadır. Herbir Konyalı için ağaç dikeceğim dedim. 8,5 milyon ağaç diktik. Her Konyalı'ya 4 ağaç diktik. Kahverenginin tonu Konya'da yemyeşile dönecektir. Konya yeşile bürünecek. İnsan sağlığı ve inancımız gereği de ağaç dikmeye çok önem veriyoruz.

HEDEF DÜNYADA 1LK 5'E GİRMEK

Rasim Atalay: Konya Şeker 1954 yılında üretime başladı. Sadece şeker üretti. 2 binli yıllarda farklı yatırımlar yaptı. Türkiye'nin de 2023 vizyonu var. Konya Şeker 2023 yılında nerede olacak, hayaliniz nedir? Yakın zamanda Kangal Termik Santrali'ni aldınız bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Recep Konuk: 2023 ülkemiz için önemli bir tarih. Hedeflerimiz olmalı. Hedefler sizleri geliştirir. Türkiye'nin bir vizyonun olması bizleri mutlu etti. O vizyon içinde tarımda dünyada ilk 5 arasına girmede var. Bunun için ilk 5 arasında bir şirketiniz de olmak zorunda. Konya Şeker'in hedefi de 2023'de dünyada tarım alanında faaliyet gösteren ilk 5 şirket içine girmek. Öncelikli böyle bir hedefimiz var. Enerji ile ilgili ise önemli adımlar attık. Bugüne kadar bizim yaptığımız yatırımların maliyeti 1 milyar 200 milyon doları geçti. Bu devasa yatırım. Bizati kendimizin ürettiği kaynaklarla sağlanmış yatırım. Kangal Termik Santrali 985 milyon dolarla aldığımız yaklaşık 150 milyon dolarla da iyileştirme yapacağımız bir yatırım. Bunun süreci devam ediyor. İhale süreci tamamlandı. İleriki süreçtede hiçbir sıkıntı yok. Konya Şeker'de dün milyon doları biraraya getiremeyen bir şirketti, şimdi milyar doları biraraya getiriyor. Dün Konya'da kişiler konuşuluyordu. Ama bugün Konya, Konya'nın geleceğini konuşuyor. Bu müthiş bir kazanımdır.

ANKARA İLE AYNI DİLİ KONUŞUYORUZ

Sami Atıcı: Karapınar'a büyük bir rezerv bulundu. Karapınar Konya ve Konya Şeker için ne ifade ediyor? Bio yakıtlarla ilgili bir çalışmanız ve ketencik tohumlardan jet yakıt üretme gibi projeniz var. Bu projeler ne aşamada?

Recep Konuk: Türkiye'nin enerji ile ilgili ödediği bedel yıllık 60 milyar dolar. Bunun ters düz edilmesi için kendi kaynaklarımızı kullanarak yapmalıyız. Biz Karapınar'la ilgili 2,5 yıldır çalışıyoruz. Düşüncelerimiz Dışişleri Bakanı'na anlattık. O da bir ekip oluşturdu. Enerji Bakanımız'la da görüşme fırsatımız oldu. İnşallah Karapınar için 1 milyar 800 milyon ton kömür rezerviyle 5 bin megawaatlık bir santral düşünülürse müthiş bir kurulu güç oluşturulur. Artık Karapınar'daki bu devasa birikim işletilmedir. Buranın gelirinden esnaf, çiftçi, üretici herkes faydalanmalıdır. Karapınar büyük bir projedir. Bizim amacımız kaynakların burada kalarak, burada işlenmesi ve gelirlerin burada kalması. Bizim havuzdaki su başka havuzlara gitmesin. Konya Karapınar'la öne çıkmalıdır. Konya Dışişleri Bakanı'yla büyük bir şans yakaladı. Ankara ile aynı dili konuşuyoruz. Bu şanşı iyi değerlendirelim.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhabahaber.com