İlk kez Osmanlı döneminde gündeme gelen Boğaz'ın demiryoluyla geçilmesi hayali, 153 yıl sonra gerçek oluyor. İki kıtayı birleştirecek Marmaray'a dünya da büyük ilgi gösteriyor. Açılışta iki ülkeden başbakan, 8 ülkeden 9 bakan ve 4 ülkeden de müsteşar bulunacak.

İstanbul'un iki yakasını denizin altından birleştirecek 153 yıllık hayal, bugün gerçek oluyor. Asrın projesi Marmaray, Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıl dönümü olan bugün düzenlenecek törenle hizmete alınıyor. Marmaray'ın açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta yapacak. Ayrıca 8 ülkeden 9 bakan da açılışta bulunacak. İstanbul Boğazı'ndan geçmesi öngörülen demiryolu tüneli, ilk kez 1860'ta, Sultan Abdülmecid döneminde gündeme geldi. Bu projeyle ilgili bazı taslak çalışmaları da yapıldı ancak sonuçsuz kaldı. Aradan onlarca yıl geçip 1980'li yıllara gelindiğinde İstanbul Boğazı'nın altından geçen bir demiryolu toplu ulaşım bağlantısı yeniden dillendirilmeye başlandı. 1987'de ilk geniş kapsamlı fizibilite etüdü gerçekleştirildi ve raporlandı. Yapılan çalışmayla, projenin teknik olarak uygulanabilir ve maliyet açısından verimli olduğu tespit edildi.

2004'TE İNŞAATI BAŞLADI
Türk ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında 1999'da finansman anlaşması imzalandı. Boğaz tüp geçişi ve yaklaşım tünelleri ile 4 istasyon inşaatını kapsayan Marmaray'ın inşaatı, Ağustos 2004'te başladı. Projenin Nisan 2009'da faaliyete sokulması planlandıysa da Yenikapı-Sirkeci arasındaki arkeolojik çalışmaların uzaması nedeniyle bitiş sürecinde sarkma yaşandı. Özellikle Yenikapı'da Marmaray ve metro istasyonları alanında yapılan kazılarda önemli verilere ulaşıldı.

35 BİN TARİHİ ESER BULUNDU
Marmaray kazı alanında 13, metro kazı alanında ise 24 olmak üzere toplam 37 batık gemiye ulaşıldı. Marmaray kazı alanının hemen yanındaki metro alanında ise 8 bin 500 yıllık ayak izlerine ulaşıldı. Bu alanda yapılan kazı çalışmaları İstanbul'un tarihine 8 bin 500 yıl öncesine götürdü. Sadece Marmaray'a ait alanlarda yapılan kazı çalışmalarında 35 bin tarihi eser bulundu. Arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra hattın yapımı da hızla sürdü. Toplam 76.6 kilometrelik hattın en önemli yeri ise Boğaz geçişi idi. İstanbul Boğazı'nı geçmek için boğazın 60 metre altına 11 tünel batırıldı. Marmaray, bu derinlikle, raylı sistemler tarafından kullanılan dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip oldu. Diğer kısımlarda kazı çalışmaları TBM makineleriyle yapıldı.

DÜNYA YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Asya ve Avrupa'yı deniz altından demiryolu bağlantısıyla birleştirecek Marmaray'ın 13.6 kilometrelik kısmı bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından açılacak. Törende Afganistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Moldova, Arnavutluk, İspanya ve Romanya'dan 9 bakan, Japonya, Kazakistan, Almanya ve Pakistan'dan da bakanlık müsteşarları bulunacak. İngiliz Times gazetesi projeyi "Demir İpek Yolu" olarak tanımladı. Tünelden, İstanbul ile Bakü arasında sefer yapacak hızlı trenlerin geçeceğini belirten gazete, proje tamamlandığında Avrupa'yı Çin'e bağlayan Trans Sibirya Demiryolu hattına natif bir rotanın ortaya çıkacağını belirtti. Alman Der Tagesspiegel gazetesi ise Marmaray'ı "Asrın Projesi devletin zirvesi tarafından açılacak" başlığıyla duyurdu. Haberde, projenin teknik ve tarihi bilgileri verildi. Gazete, 5 milyar dolarlık projenin sadece İstanbul'un trafik sorununu hafifletmek için yapılmadığını ayrıca uluslararası turizm ve eşya taşımacılığına yeni bir soluk vermesinin beklendiğini kaydetti. Marmaray, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına girecek. Yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçip diğer bir yeraltı istasyonu olan Üsküdar'a ulaşacak. Marmaray treni, buradan da Ayrılıkçeşme'ye gidecek. Marmaray'ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre olacak. Marmaray sayesinde Üsküdar-Sirkeci 4 dakikaya inecek. Öte yandan, proje kapsamında banliyö hatlarının iyileştirilmesi çalışmaları da sürüyor. Bu çalışmaların da 2015'te tamamlanmasıyla birlikte hat 76.6 kilometreye ulaşacak. Bu hatta yolculuk süresi Gebze-Halkalı arası 105 dakika, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakika olacak. Tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedeflenen Marmaray'da bilet fiyatları ise şehir içi ulaşımda olduğu gibi 1.95 lira olarak belirlendi.

DOLAR TAŞIYOR!


Açılmadan Anadolu Yakası'na 600 milyon $'lık yatırım çeken Marmaray, 5 yılda otel sayısını % 30 artıracak Türkiye'nin 150 yıllık rüyası Marmaray bugün açılıyor. Teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik bakımından şimdiden tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken projenin Avrupa'dan Anadolu Yakası'na turist akışını da önemli ölçüde artırması bekleniyor.

600 MİLYON $ ÇEKTİ
Açılmadan 5 yıldızlı 15 otel ile ortalama 600 milyon dolarlık yatırımı bölgeye çeken Marmaray'ın, önümüzdeki 5 yıldaotel sayısını yüzde 30 artıracağı öngörülüyor. İstanbul'un trafik sorununu önemli ölçüde azaltan ve Asya'dan Avrupa'ya ulaşımı 4 dakikaya düşüren projeyle, günde 1 milyon 200 bin yolcu taşınacak. Projenin Anadolu Yakası'na da yıllık ilave 350 bin turist çekeceği ifade ediliyor. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan Marmaray'ın henüz hayata geçmeden ortalama 600 milyon dolarlık otel yatırımını bölgeye çektiğini söyledi. TUROB Başkanı, "İki yaka arasındaki ulaşım sorununu çözen Marmaray, otel yatırımcıları için de fırsata dönüştü. Marmaray'ın geçtiği yerlerde çoğu 5 yıldızlı olmak üzere 15 otel yapıldı. Her birinin ortalama 40 milyon dolarlık yatırım olduğunu düşünürsek, Marmaray açılmadan bölgeye 600 milyon dolar çekti" dedi. Marmaray'ın Anadolu Yakası'ndaki turizm hareketliliğini artıracağını vurgulayan Bayındır, şöyle konuştu: "Bölgeye ilave yatırımların gelmesi sağlanacak. Böylece hem istihdam sağlanacak hem de bölge kalkınacak."

OTEL SAYISINI YÜZDE 30 ARTIRMASI BEKLENİYOR
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Konaklama Meslek Komitesi Başkanı Ayhan Hüzmeli, Marmaray'ın Anadolu Yakası'na yıllık ilave 350 bin oranında turist çekmesini öngördüklerini belirtti. Hüzmeli, "Marmaray Anadolu Yakası'ndaki konaklama yoğunluğunu artırır. Bu nedenle önümüzdeki 5 yıl içinde mevcut projelere ilave otel sayısının da yüzde 30 artacağını düşünüyoruz" dedi. İstanbul'u ziyaret eden turistin konaklama için öncelikli olarak Avrupa Yakası'nı tercih ettiğini dile getiren Hüzmeli, "Ulaşım sorunu nedeniyle Anadolu'daki oteller ikinci planda kalıyor. Artık Marmaray ile ulaşım süresi çok kısalacağından Anadolu Yakası'ndaki oteller Avrupa'dakilerle aynı doluluk oranlarını yakalayacak" diye konuştu.

ANADOLU, CAZİBE MERKEZİ OLUR
Toplu ulaşımın Türkiye'ye gelen turist sayısını önemli ölçüde artırdığını söyleyen İTO Seyahat Acenteleri Meslek Komite Üyesi Ahmet Kozikoğlu, "Taksim'e gelen turist toplu ulaşım araçlarıyla istediği noktaya 5-10 dakikada ulaşıyor. Aynı kolaylık Marmaray'la Anadolu Yakası'nda da yaşanacak. Bölgenin cazibesi artacak" dedi. Kozikoğlu bağlantı yollarının tamamlanmasıyla Çamlıca, Beylerbeyi, Bağdat Caddesi gibi turistik noktaların birkaç yıla kadar Avrupa'daki turist yoğunluğunu yakalayacağını sözlerine ekledi.


SABAH