Konya’da bayram öncesinde kaldırımları işgal eden seyyar satıcılarla baş edemeyen zabıta ve polis, çareyi meydanları çelik barikatlarla çevirmekte buldu. Konya Valiliği önü ve Hükümet Meydanı polisin çelik barikatlarıyla çevrildi. Manzarayı gören vatandaşlar ‘Eylem mi var’ tepkisini gösterirken esnaf uygulamadan memnun. Seyyar satıcılar ise tepkili.
 
Seyyar satıcılar arasında sık sık yaşanan kavgalar ve bayram öncesinde kaldırımların seyyarlar tarafından işgal edilmesine Valilik, belediye ve polis çelik barikatlı çözüm buldu. Bayramdan yaklaşık 10 gün önce başlayan uygulama ile belirlenen noktalarda zabıta ve polis gece gündüz ‘seyyar satıcı nöbeti’ tutuyor. Demir barikatları gören vatandaşlarsa ‘Eylem mi var?’ diyerek şaşkınlığını ifade ediyor.
 
Demir barikatlar Konya Valiliği ve Aziziye Camii önündeki Hükümet Meydanı’na yaklaşık bir hafta önce kuruldu. Seyyar satıcılar yıllardır bu bölgede tezgahlarını açıyordu. Ancak zaman zaman seyyar satıcılar arasında yer tutma kavgaları yaşanıyor, bu kavgalar bazen silahlı çatışmaya bile dönüşüyordu. Öyle ki geçtiğimiz yıl Aziziye Camii önünde seyyar satıcılar arasında çıkan silahlı kavgada yoldan geçen vatandaşlar ile birlikte 12 kişi yaralanmıştı. Şu günlerde ise meydanda Çevik Kuvvet seyyar satıcı işgaline karşı nöbet tutuyor. Demir barikatlar söz konusu noktalara seyyarların girişini engellerken diğer taraftan ilginç görüntülere sahne oluyor.
 
Daha çok yasa dışı eylemlerde kurulan polis barikatlarını gören çoğu vatandaşlar ‘Eylem var’ endişesiyle hızlı adımlarla ilerliyor. Seyyarlar için kurulduğunu öğrenenler ise şaşkınlığını gizleyemiyor. Tevfikiye Caddesi üzerindeki esnaflar, yıllardır bayram öncelerinde seyyar satıcılar tarafından mağdur edildiklerini dile getiriyor. Esnaflardan Hüseyin K. ‘Kapımın önüne bile tezgah açıyorlardı, yılın en iyi satışını yapacağım günlerde müşterilerim içeri giremiyordu” diyor. Bölgede tuhafiyecilik yapan ve ismini vermek istemeyen bir esnaf ise "Biz vergimizi veriyoruz, kiramızı ödüyoruz. Ama en yoğun iş yapacağımız bayramlarda seyyar işgaline uğruyorduk. Uygulamadan memnunuz ama bu manzara da pek hoş olmadı. Alışverişe gelen müşterilerimin ‘Eylem mi var’ sorularıyla karşı karşıya kalıyoruz” diyor. Bir başka esnaf ise ‘Seyyarlar son yıllarda neredeyse Valiliğin kapısının önüne kadar tezgah açmaya başlamıştı. Kendi aralarında sürekli kavgalar yaşanıyor bundan hem biz hem de vatandaş olumsuz etkileniyordu. İnsanlar kaldırımda yürüyemiyordu." şeklinde değerlendirmede bulunuyor.
 
SEYYARLAR: HALK UCUZ ÜRÜN İSTİYOR
 
Aziziye Camii bölgesinde demir barikatlar ardında seyyar satıcılık yapan A. A., 30 senedir bayram öncelerinde seyyar satıcılık yaptıklarını ve bunun Konya’da bir gelenek haline geldiğini aktarıyor. "Biz 20- 30 TL’ye deri ayakkabı satıyoruz. Ucuz mal sattığımız için halk bizi istiyor ama Konya Büyükşehir Belediyesi ve valilik bizi engelliyor." diyor. Seyyar satıcılığın meslekleri olduğunu söyleyen ve para kazanabileceği başka bir iş olmadığını anlatan A. A, 100 metre ileride çevik kuvvetin silahlı nöbet tutmasına şu sözlerle tepki gösteriyor: "Burası Suriye sınırı mı? Bu demir çemberler nedir? Hangi memlekette seyyarın başında çevik kuvvet nöbet tutuyor." 
 
 
DHA