Türkiye'nin tahıl ambarı olarak anılan Konya Ovası'nda bir bilim yuvası kuruldu. Türkiye'nin ilk yağ üreticilerinden 125 yıllık geçmişe sahip Helvacızade, bölgedeki yağlık bitkilerin çeşitliliğinden yola çıkarak devasa bir araştırma uygulama merkezi kurdu. Merkezi farklı kılan ise ilk kez böylesi bir araştırma alanının teknopark dışında sanayi kuruluşunun içine yapılmış olması. İSO 500 listesinde yer alan şirketin üçüncü kuşak patronlarından Mevlüt Büyükhelvacıgil, 80 bin metrekarelik fabrika arazisi içine yapılan araştırma uygulama merkezini Selçuk ve Ege Üniversiteleri'nin bilim insanlarına 10 yıllığına açtıklarını söylüyor. 

200 BİLİM İNSANI ÇALIŞACAK 
Büyükhelvacıgil ayrıca Türkiye'nin en büyük değerleri arasında olan genç bilim adamlarını da buraya davet ettiklerini ifade ederek, "Şu anda 60 kişi burada bitkilerle ilgili araştırmalarını yapıyorlar. Türkiye'de bilimsel araştırma pahalı ve gelişmiş makinelere her yerde ulaşılamıyor. Biz burada gençlerimize bu imkânı sunuyoruz. Yurtdışına gitmiş bilim insanlarımızı da buraya çağırdık" diyor 

Kendi kendini döndürüyor
Mevlüt Büyükhelvacıgil, Zade Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin finansmanını sağlamak için yeni bir alana yatırım yaptıklarını söylüyor. Keten tohumu, çörekotu, nar çekirdeği, üzüm çekirdeği, ısırgan otu tohumu gibi bitkilerin yağlarını geleneksel bitkisel tıbbi ürün ruhsatı alarak Zade markasıyla piyasaya süren şirket, 50 milyon liralık yatırım yapmış. Ürünler kapsül ve sıvı olarak şişelenerek 9 ayda bin eczaneye dağıtılmış. Geliriyle de merkeze teknoloji yatırımı yapılmış. 

Bitki zenginliği cazip geliyor
Yurtdışındaki yerli ve yabancı bilim insanlarından mektup aldıklarını anlatan Büyükhelvacıgil şunları söylüyor: "Türkiye'de 12 bin 500 bitki çeşidi var. 2 bin 500'ü ilaç sanayisinde kullanılıyor. Bu çeşitliliğin içinde son teknolojiyle donatılmış bir merkezde araştırma yapmak özel bir durum."