Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Bursa bıçaklarını üreten ustalar, yoğun mesai yapıyor. Geçmiş yıllara oranla işlerin daha iyi olduğunu belirten bıçakçılar, kurban keserken okunacak duayı bilmeyen kasapları da unutmamış. Üzerinde dua bulunan bıçaklar büyük ilgi görüyor.

Dünyaca ünlü 700 yıllık bir tarihe sahip Bursa bıçakları, Kurban Bayramı öncesi büyük ilgi görüyor. Geçen yıllarda ihtiyaçlarını Avrupa ülkelerinden karşılayan, Mısır başta olmak üzere birçok Arap ülkesi ile Balkan ülkeleri, bıçak için Bursa’ya yönelince ustalar arife gününe kadar mesai planlaması yaptı. Makine ürünlerine oranla el yapımı ürünlere de büyük ilgi olduğunu belirten imalatçı İsmet Şengezer, "Sektör hareketlendi, geçmişe göre el yapımı ürünlere ilgi daha da arttı. Şu anda kasap serisi çok iyi gidiyor. Yurtiçi talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Bıçağın kalitesine göre fiyatları değişiyor." dedi.

"3-5 LİRAYA İTHAL BIÇAK SATILIYOR"

Piyasada 3-5 liraya ithal bıçakların satıldığını belirten imalatçı Suat Kara ise şunları kaydetti: "İşlerimiz çok şükür iyi, fakat ithal bıçaklar olmazsa biraz daha iyi olacak. Milletimiz Türk malına sahip çıksın. Kendi malımıza sahip çıkalım. Bursa değerlerinden biri bıçakçılık, maalesef kaybediyoruz. Sayılı esnafımız kaldı, o da bitme durumunda. Bir paket sigara parasına bıçak satıyoruz. Bir paket sigaraya, 10 lira veriyoruz, bir bıçağa 10-15 lira vermiyoruz. Kurbana bazen 7 bin lira veriyoruz, bir bıçağa 20 lira vermeye çekiniyoruz. Fiyatlar, kaliteli bir bıçak, yüzme bıçağı 10 liradan başlıyor."

UNUTKAN KASAPLARA DUALI BIÇAK ÜRETTİ

Bıçak imalatçıları, sadece senede bir kez Kurban Bayramı’nda eline bıçak alıp kurbanlık kesenleri de unutmamış. Kurban kesiminden önce yapılması gereken duaları bıçağın çelik bölümüne işleyen imalatçılar, unutkan kasapları da ihmal etmemiş. Arapça harflerle besmele yazılan bıçakların üzerinde; "Allahümme inni veccehtü vechiyelillezi fataras-semavati vel-arda hanifen ve ma ene minel-müşrikin" yazılı bıçaklara da en çok tecrübeli kasaplar ilgi gösteriyor. İmalatçı Suat Kara, "Dualı bıçaklara ilgi var. Senede bir defa olduğu için bu duayı bilmiyor, bilmedikleri için bu duayı üzerine yazıyoruz ki okuyup kessin. İlgi tabiî ki var. Yetişkinlerden ilgi oluyor." diye konuştu.

Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen de 700 yıllık bir tarihe sahip Bursa bıçağının dünyaca meşhur olduğuna dikkat çekti. Gülşen, şunları söyledi: "İvme kaybetmeye başlayan sektörümüz tekrar gündeme geliyor. İşlerimiz gittikçe daha iyi oluyor. El sanatları özellikle daha iyiye gidiyor. Makine ürünlerine göre el yapımı bıçaklara daha büyük ilgi var. El yapımı bıçaklar biraz daha pahalı oluyor, makine bıçakları da güzel. Dünya geliştikçe makineleşeceğiz. Fakat el sanatlarına biraz ivme kazandırmaya gayret ediyoruz. İşlerimiz fena değil. En çok kasap bıçakları satıyoruz. Büyük boylar üretiyoruz. Talep artınca mesai uzadı, önümüzdeki haftaya kadar çalışıyoruz. Cumartesi, pazar, gece gündüz çalıştık. Bu hafta artık toparlıyoruz. Mısır başta olmak üzere, birçok Arap ülkesi ve Balkanlar’a bıçak gönderiyoruz."

"5-10 BİN LİRAYA KURBANLIK ALINIYOR AMA 20 LİRA BIÇAĞA ÇOK GÖRÜLÜYOR"

Yüzme bıçaklarının toptan fiyatının 10-15 liradan başladığını anlatan Gülşen, perakende kaliteli bıçakların 30-35 liradan satıldığını açıkladı. Kurban kesimi için bıçak alanlara da tüyo veren Mülazım Gülşen, "Öncelikle iyi bir bıçak almalılar. Piyasada 3-5 liraya da bıçak var. İnsanlarımız 5-10 bin liraya bir kurbana para veriyor, bir bıçağa 25-30 lira vermekten imtina ediyor. Kurban kesmek isteyenler en azından 15-20 santimetre boyunda bıçak almalı. Kurban Bayramı öncesi bilen de bilmeyen de bıçak bilemek için sokaklara çıkıyor. Adam canavarı yere yatırmış, canavara sürterek bıçak bilemeye çalışıyor. Kaliteli bıçaklarını bileyletmek isteyenler bıçaklarını sanatkarlara götürmeli." şeklinde konuştu.


Kaynak: CIHAN