Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Türk siyasi tarihinde insanların genelde adaleti değil istikrarı seçtiğini söyledi. Göktepe, siyasal hayatta seçim sisteminin hiçbir zaman sağlıklı olamadığını belirterek, "Çünkü hiçbir zaman normal şartlarda seçim kanunu çıkartılmamıştır. Ya darbelerden sonra ya da seçim öncesi seçim kanunu çıkartılmıştır.” değerlendirmsini yaptı.

Antalya Genç İşadamları Derneği (ANTGİAD), Rixos Downtown Otel’de bu ayki üye toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya UAÜ Rektörü ve tarih hocası Prof. Dr. Cihat Göktepe katıldı. Göktepe, davetlilere ‘Türkiye’de Demokrasi Süreci’ konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’nin tek partili sistemden çok partili sürece geçişini davetlilerle paylaşan Prof. Göktepe, 1946 yılında yapılan seçimlerin, Türk siyasi tarihinde en şaibeli seçim olarak da adlandırıldığını hatırlattı. O dönemde yapılan seçimi, Türk siyasal hayatında en trajikomik seçim olarak adlandıran Göktepe, “Bu dönemde yapılan seçimde oylar açık kullanılmış, tasnif gizli yapılmıştır. O yüzden de şaibelidir.” dedi.

Türkiye’nin geçmiş dönemlerdeki siyasi geçmişini de masaya yatıran Göktepe, 1950-1965’li yıllar arasında oy dağılımının yüzde 70’inin kırsal kesim, yüzde 30’unun ise gelişmiş illerden olduğunu hatırlattı. Türk siyasi hayatının yakın tarihinde ise bu durumun tamamen ters döndüğünü aktaran Göktepe, “Şu anda ise bu durum tam tersinedir. Oy dağılımın yüzde 70’i şehirleşmeden, yüzde 30’u ise kırsal kesimdendir. Türkiye’de aslında yaşanan pek çok sorun da bu değişimin preslenmesinden kaynaklanıyor. Avrupa’nın 100 yılda, 200 yılda geçirmiş olduğu evreyi, biz 50 yılda paketlemeye çalışıyoruz. İşte bu yüzden de bunun bir yan etkisini yaşıyoruz.” diye konuştu.

Türk demokrasi tarihinde seçim sistemleri yüzünden hiçbir zaman sağlıklı bir siyasi dönem geçirilemediğini de söyleyen Göktepe, ’Geçmişten bugüne istikrar mı? Yoksa adalet mi?’ tartışması yaşandığını ancak Türk siyasal hayatının genelde istikrarı seçtiğini belirtti. Türk siyasi tarihinde baraj kotasının sistemi tamamen felç ettiğini vurgulayan Göktepe, sözlerine şöyle devam etti: “Türk siyasal hayatında seçim sistemi hiçbir zaman sağlıklı olamamıştır. Çünkü hiçbir zaman normal şartlarda seçim kanunu çıkartılmamıştır. Ya darbelerden sonra ya da seçim öncesi seçim kanunu çıkartılmıştır.”

ANTGİAD Başkanı M. Okan Keşci ise derneğe katılan yeni üyelerle birlikte ticari koordinasyon gruplarının yenilendiğini ticareti geliştirmek için küçük gruplar halinde toplantı yapılacağı bilgisini verdi. Başkan Keşci, "Ticari koordinasyon toplantılarının amacı ticari ve sosyal faaliyetlerimizin kendi içimizde artırılmasıdır. Tahmini rakam olarak dernek üyelerimizin ticari hacmi dolayısıyla ANTGİAD’ın ekonomideki gücü 2 milyar TL’nin üzerindedir ve artarak devam edecektir." diye konuştu.

ANTGİAD üyelerinin de sorularını cevaplayan Rektör Göktepe, Antalya’nın genç iş adamlarını bilgilendirdi. Toplantı sonunda, ANTGİAD Başkanı M. Okan Keşci, günün anısına Rektör Göktepe’ye teşekkür hediyesi takdim etti. Toplantı sonunda yeni üyelere üyelik belgeleri takdim edildi.

Kaynak: CIHAN