BDP'nin çözüm sürecine bakışı, süreçte gelinen son nokta, Yeni Anayasa çalışmaları, Başkanlık sistemi ve bayrak tartışmaları programda masaya yatırıldı. 
 
İmralı'ya gitmeye hazırlanan 6'ıncı heyetin içinde Eşbaşkan Gülten Kışanak'ın da adının geçtiğini hatırlatan Sakık, heyetin Kandil- BDP- İmralı arasında, diyalogun devam etmesi için süreçle ilgili görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti. 
 
"Öcalan'ın başlattığı süreç, şu ana kadar kazasız, belasız gidiyor " diyen Sakık, asıl önemli olanın hükümetin bundan sonra yapacaklarını olduğunu söyledi.
 
Haziran sonuna kadar çekilme sürecinin tamamlanacağını belirten  Sakık, Anayasa'yı işaret etti. "Redçi, inkarcı, tekçi politikalara ve yasalara karşıyız. Yasaların değiştirilmesi için hükümetin bir an önce adım atması gerekir." dedi.
KIYAMET KOPMUŞTU
CHP ve MHP'yii eleştiren BDP Muş  milletvekili, "Keşke CHP yer alsaydı ama almayınca çok rahatlıkla tartışabiliyoruz, konuşabiliyoruz. Orda kürt, Kürdistan sözcükleri konuşuluyor. Kimse çok fazla tepki göstermedi. O komisyonda MHP ve CHP olmuş olsaydı, kıyametler kopardı" değerlendirmesini yaptı. 
CHP ve MHP'yi Anayasa'ya direnmekle suçlayan Sakık, CHP'yi 12 Eylül Anayasası'ndan beslenmekle MHP'yi ise hamasi nutuklar atıp, herkese küfür etmele suçladı. CHP içindeki barış sürecine destek veren muhaliflerle ilgili de değerlendirme yapan Sakık, "İyi niyetli olmak çok birşey ifade etmiyor. " dedi. AK Parti'nin, CHP ve MHP'yi küstürmemek adına yasaların arkasından dolaşmakla suçlayan BDP'li milletvekili, Anayasa'nın bir an önce değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 
 
ÖCALAN'IN MANİFESTOSU BİZİM İÇİN MİLATTIR
PKK'nın silahlı mücadeleyi bitirdiğine, 21 Mart 2013'de'de Diyarbakır Nevruz'unda okunan Abdullah Öcalan'ın manifestosunu örnek gösteren Sakık, "Orada silahlı mücadelenini artık görevini bitirdiğini, demokratik kanalların, fikirlerin konuşması gerektiğini söyledi. Biz nasıl ki, 1920'leri, çanakkale'yi milat olarak görüyorsak 2013 21 Mart manifestosunu da öyle görüyoruz. demokratik zemin açılacaksa, silahlara veda edilecekse iktidar partisi gereğini yapmalıdır. Demokratik zeminin önünü açabilmelidir" diye konuştu. 
 
Seçim Kanunu ve yüzde 10 seçim barajının bir an önce kaldırılması gerektiğini belirten  Sakık, partisinin hazineden pay alamamasından da yakındı.  "Demokratik kanallar açılacaksa bir an önce bunlar yapılmalıdır. Yüzde 10'luk baraj kaldırılmalıdır. Biz barajsız bir sistemi savunuyoruz ama çok zorunluysa bu makul bir ölçüye çekilebilir" dedi. 
 
Baraj sorunlarının olmadığını açıklayan Sakık, barajın kaldırılmasının diğer düşüncelerin de kendini ifade etmesi için istediklerini söyledi. 
 
KCK'LILAR SERBEST BIRAKILSIN
Hükümetten çözüm sürecinde güven artırıcı adımlar da beklediklerini altını çizen Sakık, Terörle mücadele Yasası'nın kaldırılması gerektiğini savundu. "Cezaevinde yüzlerce, ağır koşullarda, ağır hastalar var. Bir an önce serbest bırakılmalıdır. KCK'lı 10 bin insan içeride. Bunların özgür olması gerekir. " dedi. 
 
Anayasa'da yer alan Türklük kavramı ile ilgili sorunlarının olmadığını söyleyen Sakık, "Anayasa bütün kimliklere nötr olmalıdır" dedi. Israrlarının demokrasi için olduğunu vurgulayan Sakık, "Önümüzdeki dönem biz Türkiye'de anamuhalfet görevini üstleneceğiz" dedi 
 
SAKIK'TAN MİNİ PAKET ÖNERİSİ
Anayasa komisyonu'nda AK Parti, CHP, MHP ve BDP arasında uzlaşma sağlanacağına inanmadığını belirten Sakık, mini bir paket önerdi. " Biz bu noktada kapalı değiliz. Uzlaşabileceğimiz noktalarda uzlaşabiliriz. Bu noktada bir mini pakette hazırlanabilir. Bu paket ortaklaşa parlamentodan da geçebilir, halka da gidebilir. Buna ihtiyacımız var ve bunun seçimden önce olması gerekir" şeklinde konuştu. 
 
"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ KONUŞURUZ"
Başkanlık sistemiyle ilgili soruları da yanıtlayan Sakık, koşullu destek verdi. "Anayasa'da adem-i merkeziyetçi bir anlayışla dizayn edilirse, alt yapısı olursa niye oturup konuşmayalım." dedi.  Anayasa'da sistemin hukukunun oluşturulması gerektiğini söyleyen Sakık, tartışmaya açık olduklarını yineledi. 
 
BAYRAK TARTIŞMASI
Kurultaylarında Türk Bayrağı asılmadığı için sık sık eleştiri yağmuruna tutulduklarının hatırlatılması üzerine Sakık, Türk Bayrağı ile hiç bir sorunlarının olmadığını da dile getirdi. Bayrağın kendileri için bir linç aracı haline getirildiğini belirten Sakık, "Eğer üniversitede bayrak sopalarıyla muhaliflerimizi linç ederseniz kimsenin bayrağa saygısı kalmaz. Bayrak direğine kürtleri, kürt siyasetçileri, kürt liderlerini asarsanız kimsenin saygısı kalmaz. Siz devletin panzerine bayrağı asıp cami önünde kürt kadınlarına, erkeklerine işkence ederseniz kimsenin bayrağa saygısı kalmaz" dedi.
 
HABER 7