Erzincan Üniversitesi ve Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile 1. Uluslar arası Türk Dili Konuşulan Coğrafyalarda Kültür-Sanat ve Sanat Eğitimi Sempozyumu düzenlendi. 2 gün devam eden sempozyumda, Türk dilini konuşan coğrafyalarda kültür ve sanat alış-verişi ve bu coğrafyalardaki kültürel ve sanatsal faaliyetlerin tanıtımı amaçlanıyor. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyum öncesi, Kazakistan’dan gelen misafirlere Erzincan Belediyesi Mehteran ekibi tarafından mini konser verildi. Türk Dili Konuşulan Coğrafyalarda Kültür-Sanat ve Sanat Eğitimi Sempozyumu’na Vali Vekili Mehmet Kurt, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aktolkin Kulsariyeva, UNESCO Koordinatörü Rustam Muzafarov, her iki üniversitenin öğretim üyeleri, Türk ve Kazak öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve her 2 ülke marşlarının okunmasıyla başlayan sempozyumda, katılımcılara Erzincan Üniversitesi’nin tanıtım filmi izlettirildi. Programda ayrıca, Kazakistan’dan Erzincan’a gelen üniversite öğretim üyeleri kendi ülkelerine özgü kıyafetleri, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ve Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu’na hediye etti.

 ‘KÜLTÜR MİRASLARIMIZI GENÇLERE AKTARACAĞIZ’ 

Her 2 ülke arasında kültür ve sanat miraslarının gençlere karşılıklı olarak aktarılmaya çalışıldığını söyleyen Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu yaptığı konuşmada; “Kardeş üniversiteler arasında üstün gayretlerle oluşturmaya çalıştığımız eğitim-dostluk hareket çerçevesinde mutluluk verici başka bir anı daha birlikte paylaşmaktayız. Böylelikle kökü bir, sınırları ayrı olan milletin köklerinden bugüne taşıdığı kültür mirasımızı günün gençlerine karşılıklı olarak aktarmaya çalışıyoruz. Birbirimizi daha iyi anlamaya, tanımaya, birbirimize daha fazla destek olmaya çabalıyoruz.” şeklinde konuştu. Yapılan sempozyumdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aktolkin Kulsariyeva,emeği geçenlere teşekkür etti. Kazakistan’dan gelen misafirleri Kazakça selamlayan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, konuşmasında; “Bugün burada bulunan misafirlerin birçoğunun sanatla yakından ve uzaktan ilgileri var. Çok kıymetli konuklar olduğunu biliyorum. Çünkü içinde sanat ruhu olanların gerçekten huyları ve meziyetleri güzeldir.” dedi.

 KÜLTÜR VE SANAT DEĞERLERİNİ TANIMA ADINA ÖNEMLİ ÇALIŞMA 

Sempozyumda konuşan Vali Vekili Mehmet Kurt, “Popüler kültürün ve popüler sanatın artık dünyayı kasıp kavurduğu ve tek güzel bir nitelik kazandığı, sınır tanımaksızın tüm ülkeleri etkilediği ve sanatın artık çabuk alınan, çabuk üretilen, çabuk tüketilen ve nitelik arz etmeyen, nitelik istenmeyen bir konu olarak, bir kavram olarak algılanmaya başladığı bugünümüzde bu tür toplantıların, bir araya gelişlerin ve sempozyumların bu sorunları çözme hem de özümüze ait kültür ve sanat değerlerini tanıma, tekrar hatırlatma adına çok önemli olduğunu düşünüyorum.” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından akademik çizim, yağlı boya resimde akademik yaklaşımlar, yağlı boya resimde modern teknikler ve linol baskıların yer aldığı serginin açılışı yapılarak, Türk ve Kazak davetliler sergiyi gezdi. Sempozyum oturumlarında, Türk ve Kazak sanat ve kültürel faaliyetlerin bölümlerine göre yürütülen çalışmalar katılımcılara anlatıldı.

Kaynak: CIHAN