Dünyada enerji verimliliğinin ölçülmesinde referans alınan Amerikan Enerji-Verimli Ekonomi Konseyinin (ACEEE) 2014 enerji verimliliği raporu, Türkiye’nin enerji verimliliğinde henüz yolun başında olduğunu ortaya koydu.

Ülkelerin, ulusal enerji sarfiyatı, bina, ulaşım ve sanayi harcamaları açısından puanlandırıldığı raporda, Almanya 65 puanla birinci, İtalya 64 puanla ikinci oldu. 16 ülkenin sıralandığı enerji verimliliği raporunda Meksika 29 puanla sonuncu olurken Türkiye sıralamada yer alamadı.

Türkiye’de cari açığın en önemli nedeni olarak gösterilen enerjide, tasarruf ve verimliliğin önemine geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da dikkati çekmişti.

Bakan Şimşek, enerji giderlerini cari açığın en büyük nedenlerinden biri olduğuna işaret etmiş, tüketimin tasarruf yoluyla azaltılması için enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalara ÖTV indirimi, ev izolasyonu için taksitlendirme kolaylığı gibi konularda çalışma yürüttüklerini açıklamıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da enerji tasarrufu ve verimliliğin en önemli kaynak olduğuna dikkati çekmiş, Türkiye’nin her yıl 15 milyar lira civarında tasarruf potansiyeli olduğunu, son 3 yılda her yıl 3 milyar liraya kadar tasarruf edildiğini söylemişti.

Öte yandan Türkiye’de enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji alanlarında yatırımları artırmak için birçok yerli ve yabancı kuruluş hibe, faizsiz veya düşük faizli kredi imkanı sağlıyor. Bu kuruluşlar arasında Elektrik İşleri Etüt İdaresi, KOSGEB, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGB), Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı (TURSEFF), Türkiye Kalkınma Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası bulunuyor.

’’Enerji verimliliği seçenek değil, zorunluluk’’

Toptan Enerji Verimliliği Şirketi (TEV) Genel Müdürü ve Makine Yüksek Mühendisi Rıza Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji verimliliğinin bir seçenek değil, zorunluluk olduğunu söyledi.

Türkiye’nin enerji verimliliğinde ulaştığı miktarın yüzde 30’larda olduğunu bildiren Köroğlu, enerji verimliliğinde dünyada ilk sırada yer alan Almanya’nın yüzde 75’e ulaştığını kaydetti.

Türkiye’nin 2,5 kilovat elektrik ile gerçekleştirdiği çalışmayı Almanya’nın 1 kilovat elektrik ile yaptığını dile getiren Köroğlu, ’Türkiye, Almanya’nın elde ettiği verimlilik değerine ulaşabilirse yıllık 65 milyar dolar olan enerji giderinin 39 milyar dolarını elinde tutabilir’ dedi. 

ACEEE, raporda dünyada enerji verimliliğinde en iyi 16 ülkeyi şöyle sıraladı:   

  PUAN SIRA ALMANYA 65 1 İTALYA 64 2 AVRUPA BİRLİĞİ 63 3 ÇİN  61 4 FRANSA 61 4 JAPONYA 57 6 BİRLEŞİK KRALLIK 57 6 İSPANYA 54 8 KANADA 50 9 AVUSTRALYA 49 10 HİNDİSTAN 45 11 GÜNEY KORE 44 12 ABD 42 13 RUSYA 35 14 BREZİLYA 30 15 MEKSİKA 29 16

Kaynak: AA