T.C. Kopenhag Büyükelçiliği’nden yapılan duyuruya göre, 19 yaşından önce Türk vatandaşlığından çıkıp, Danimarka vatandaşlığına geçmek isteyenler, T.C. Kopenhag Konsolosluğu’na Danimarka makamlarından alacakları niyet mektubu ile başvurmak zorunda. Danimarka vatandaşlığına kabul edildiğini belgeleyen niyet mektubu ile konsolosluğa başvuranlar, Türk vatandaşlığından çıktıklarına dair bir belge alabilecek.

1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni bir yasa sayesinde Danimarka’da doğup büyüyen 19 yaşından küçük başka ülkelerin vatandaşlarına imtihansız ve dil testi olmadan Danimarka vatandaşı olma hakkı veriliyor. Ancak bu yasadan yararlanabilmek için, Danimarka vatandaşı olmak isteyenler, bağlı bulundukları ülkenin vatandaşlığından çıktıklarına dair bir belge ile Danimarka makamlarına başvurmak zorunda. Yeni yasadan yararlanmak isteyen Türk vatandaşları, Kopenhag Konsolosluğu’na başvurduklarında Türk vatandaşlığından çıktıklarına dair belge alamıyordu. Bu tür bir belge verilmesi durumunda Türk vatandaşlığından ayrılanların, Danimarka vatandaşlığına kabul edilene kadar vatansız sayılacaklarına dikkat çeken Türk yetkililer, bundan dolayı doğabilecek sorunlara karşı vatandaşları uyarmıştı.

Sorun Danimarka kamu yayıncısı DR tarafından gündeme taşınmasıyla birlikte, dönemin Adalet Bakanı Karen Hækkerup yasa hazırlanırken doğabilecek sorunların göz önüne alınmadığı için eleştiri oklarının hedefine oturtulmuştu. Yaptıkları hatalar nedeniyle Folketing’deki partiler tarafından sıkça eleştirilere maruz kalan Adalet Bakanlığı çalışanları yeni bakan Mette Frederiksen’in hışmına uğrarken, Bakan Frederiksen müsteşarını görevden almıştı.

Adalet Bakanlığı ve Türk yetkililer arasında uzun süren görüşmelerin ardından, T.C. Kopenhag Büyükelçiliği, sorunun çözüme kavuştuğunu müjdeledi. Büyükelçilik, Danimarka makamlarından alınacak niyet mektubunun yeterli teminat sayılacağının Türk makamlarınca teyit edildiğini bildirdi.

Büyükelçiliğin duyurusuyla birlikte Türk vatandaşları da 19 yaşından önce kolayca Danimarka pasaportu sahibi olabilecek.

T.C. Kopenhag Büyükelçiği tarafından yayınlanan duyurunun tam metni:

Danimarka vatandaşlık kanununda yapılan değişiklik

DUYURU

Danimarka’da, 7 Haziran 2004 tarihli ve 422 sayılı Danimarka Vatandaşlık Kanunu'nda yapılan ve 1 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren değişiklik ile Danimarka'da doğan ve 19 yaşından küçük başka bir ülke vatandaşı gençlerin, bulundukları vatandaşlıktan çıkmaları halinde, Danimarka vatandaşı olabilmelerine imkan tanınmıştır.

Öte yandan, T.C. vatandaşlığından çıkma işlemleri, 29.05.2009 Tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 25. maddesi çerçevesinde yürütülmekte; ergin (18 yaşında) vatandaşlarımızın yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmaları veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmasını gerektirmektedir.

Sözkonusu TC Kanun maddesi, uluslararası hukuka uygun şekilde şahsın vatansız kalmasına yol açacak bir halin ortaya çıkmasını engellemeyi amaçlamaktadır; sadece Danimarka değil, herhangi bir ülkenin vatandaşlığına geçmek isteyen bütün vatandaşlarımız için geçerlidir. Konsolosluk Şubemiz uygulamakla yükümlü bulunduğu TC Kanunu çerçevesinde, diğer ülkelerde olduğu gibi Danimarka’da da TC vatandaşlığından çıkmak isteyen 18 yaşını tamamlamış vatandaşlarımızın Danimarka makamlarından vatandaşlık kazanacaklarını gösteren bir belge getirmelerini istemektedir.

Danimarka Kanununda yapılan 1 Temmuz 2014 tarihli değişikliğin uygulanmasına yönelik olarak ortaya çıkan sıkıntılar, Büyükelçiliğimiz ile Danimarka Adalet Bakanlığı arasında başlatılan görüşmelerde ele alınmış; Danimarka makamlarınca vatandaşlarımıza TC vatandaşlığından çıkma başvurusunda kullanabilecekleri bir belgenin temini konusunda bir çalışma başlatılmıştır. Sözkonusu çalışmanın yakında tamamlanması beklenmektedir.
Öte yandan, Danimarka makamlarının çifte vatandaşlığa imkan tanıyacak bir değişiklik üzerinde çalıştıkları bilinmektedir. Böyle bir kanun çıkması halinde, TC vatandaşlığını kaybetmeden Danimarka vatandaşlığını kazanmak da mümkün olabilecek ve böylece vatandaşlıkla ilgili sıkıntılar uzun vadede çözüme ulaşacaktır.

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.