İsveç'in en büyük gazetesi Liberal çizgideki Dagens Nyheter Gazetesi olayı resimlerle "Polis göstericilere gözyaşı bombası attı" başlığıyla verdi. Yazıda sekiz kişinin öldüğü Gezi olaylarının birinci yılını anmak için toplanan İstanbul, Ankara ve diğer yerlerde toplanan göstericilere polisin aşırı şiddet kullandığı, gaz, tazyikli su sıktığı belirtildi.

Gazete Başbakan Erdoğan'ın göstericileri tehdit ettiğini ve gösterilerin de Erdoğan hükümetini protesto niteliği taşıdığını yazdı.


Muhafazakar Svenska Dagbladet'in başlığı "Polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı" şeklinde. Gezi olaylarının geçen yıl 28 Mayısta barışçı bir şekilde başladığını 31 Mayıs'ta polis şiddeti nedeniyle tüm Türkiye'ye yayıldığını anlattı.

Olaylar Sosyaldemokrat Aftonbladet Gazetesi'nde de polis şiddeti ve RTE tehdidi öne çıkarılarak verildi.



Liberal Expressen Gazetesi resimli olarak verdiği haberinde Başbakan Erdoğan'ın Taksim'de gösteri yapmayı yasakladığı, yasağı çiğneyenlere karşı polise emirler verdiğini ve polisin A'dan Z'ye bu emirlere uyacağını ve gösterileri engelleyeceğini söylediğini yazıyor.

Gazete, sokakların kapatıldığını ve 25.000 polisin görev yaptığını anlatıyor.Gösterilerin bir amacının da Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesini engelleme amacı taşıdığı belirtiliyor.


İsveç Radyo ve Televizyonu da olaylara geniş yer ayırdı.

SÜREYYA GÜRGÜN / STOCKHOLM