İsveç- Türk Dernekleri Federasyonu (FEDESTA) çatısı altında Malmö’de faaliyet gösteren Stella Bayan Derneği ve Malmös Akademiska derneği anadil eğitiminin ehemmiyeti ve velilerin öğrencilerin başarısı üzerindeki etkilerini vurgulamak için düzenlenen ‘Veli Akademisi Tanıtım Programı’na ev sahipliği yaptı.

Başta Avrupa olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli insanların en önemli sorunlarının başında gelen anadil eğitimi yetersizliği halihazırda binlerce öğrencinin eğitim hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor.  Bununla birlikte bu çerçevede olumlu adımlar da atılmıyor değil. Malmö’de Malmö Akademiska ve Stella dernekleri ‘anadil eğitimi’ ve ‘iki dillilik’ konusunda kayda değer çalışmalar yaptı. Onlardan biri de ‘Veli Akademisi’. Avrupa’da anadil eğitimi denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Heidelberg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Havva Engin,  Anadolu Dil ve Kültür Merkezi Başkanı Enes Fatih Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı programda; iki dillilik, göçte okul öncesi ve okul sürecinde iki dilli yetişmek ve anadilin önemi, İsveç eğitim sisteminin yapısı ve işleyişi, İsveç eğitiminde velilerin yeri ve İsveç okul sisteminde meslek okullarının yeri gibi çeşitli konular masaya yatırıldı.

Türkçe Akademisi’nin konuyla ilgili yayımladığı açıklamada velilerin öğrenci başarısı üzerindeki etkisi şu cümlelerle ifade ediliyor: ‘‘İsveç  eğitim sisteminde bir öğrencinin okul başarı oranının yarısını, velilerin evde çocuklarıyla ev ödevlerini çalışmaları, onları değişik ders konularına hazırlama aktiviteleri belirlemektedir. Buna ek olarak, eğitim sistemi velilerden, sıkı ve düzenli bir şekilde öğretmenlerle - eğitmenlerle iletişim içinde olmalarını ve kendi çocuklarının başarılarını birebir takip etmelerini beklemektedir. Değişik bir eğitim sisteminden gelen Türkiye kökenli veliler demografik çalışmalara göre, önemli bir bölümü evlilik yoluyla İsveç’e gelmekte ve eğitim sistemini hiçbir şekilde tanımamaktadır – eğitim sisteminin ve aktörlerinin bu yüksek beklentileri karşısında hayli zorlanmaktadırlar.’’

Projenin ana hedefi, Türkiye kökenli velileri, İsveç  eğitim sisteminin yapısı, işleyişi ve beklentileri konularında bilgilendirmek, veli hakları ve okulda veli çalışmalarına aktif katılma temelinde kendilerini bilinçlendirmek oldu.