Paris saldırıları sonrasında Shchengen vizeleri ile ilgili Avrupa ülkelerine girişin zorlaşması bekleniyordu.
 

AB ülkeleri vize başvurusu yapan herkesi bilgi sistemi merkezi ile derinlemesine araştıracak ve her türlü gizliliğe erişme hakkına sahip olacak, böylelikle Avrupa'ya giriş için vize başvuru yapacak olan insanlar tüm gizliliklerinin istihbarat birimleri tarafından incelenmesine izin vermiş olacak.



Karamsar durum...


İsveç ve AB'ye üye diğer tüm ülkelerde uygulanacak bu yaptırımlarla Avrupa'nın özellikle müslümanlara karşı bakış açısını oldukça net bir biçimde ortaya koyarken, bunun yanı sıra kendisinden olmayan herkese terörist muamelesi yapması kabul görülür görünmüyor. Ancak tüm bunlara rağmen Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapmak isteyen herkesin bu uygulamaya tabi olacağı belirtildi.



Oturum ve çalışma izni bekleyenler için bu ne anlama geliyor?


Vize başvurularında uygulanan bu kararın olduğu gibi aile birleşimi ve iş amaçlı vize bekleyenleri de kapsayacağı görülüyor. Avrupa Birliği'ne dahil olan bütün ülkelerden sıkı uygulamaların devreye konulması istenirken, hangi ülkenin aile birleşimi ve çalışma izinleri ile ilgili oturum verme konusunda kendi insiyatifleri olacak. Tüm bunlara rağmen özellikle İsveç'te son yıllarda oldukça bekletilen insanlar daha çok bekletilecek gibi görünüyor.

 

Semihhan AYDEMİR / İsveç Gündemi