Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te AK Parti Siyasi ve Hukuki Başkanlığı'nın 7. Bölge Toplantısı'na katıldı. Şimşek, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasıyla ekonomide büyük kazanımlar sağlanacağını kaydetti. 

 
Şimşek, "Çözüm süreci tabi bu işin başı o zaten onu hallettik mi Türkiye büyür, Başbakanımızın dediği gibi Türkiye'yi kimse tutamaz. Dünyada biz güçlendikçe şimdi biz yavaş yavaş etrafımıza tavsiyelerde bulunuyoruz. Daha demokratik olun, işte reform yapın falan. Kendi evimizi mutlaka düzene koymamız lazım. Yani kendi evimizin kendi sorunlarımızın barış, huzur, demokrasi temel hak ve özgürlükleri genişleterek çözmemiz lazım." dedi.
 
"Biz bunu başarırsak bu bölgede değil sadece bütün dünya için ilham kaynağı oluruz." diyen Şimşek, sorunun demokrasi, temel hak ve özgürlükler anlamında genişleterek çözünce böyle bir başarıyı elde edeceklerini açıkladı.
 
Şimşek, bölgesel kalkınmışlık seviyelerinin azalmasının Türkiye'nin ekonomideki yeni motoru olacağını, ekonomideki bundan sonraki çıkışın çözüm süreci üzerine kurgulu olduğunu dile getirdi.
 
Şimşek, şunları kaydetti: "Peki bundan sonra nasıl çıkacağız? İşte bölgesel kalkınmışlık farklarının azalması Türkiye'nin yeni motoru olacak. Doğu, Güneydoğu, Batı ile yakınsayacak. Bunlar batıyla yakınsayınca, Türkiye'de Almanya'ya yakınsayacak. Yani Doğu, Güneydoğu, örneğin Batman, Gaziantep ile arayı kapatırken, Gaziantep'te Stuttgart'la arayı kapatırken Türkiye Almanya'yla arayı kapatmış olacak. Olay bu kadar basit. Yani bundan sonraki çıkış, bu çözüm süreci üzerine kurgulu."
 
"TERÖR SORUNU VE GAP BİTİRİLİRSE BÖLGEYE BİR MİLYON İNSAN GÖÇ EDECEK"
 
Çözüm süreci başarılı olması ve GAP projelerinin tamamlanması halinde bölgeye 1 milyon insanın göç edeceği bilgisini veren Şimşek, "Güneydoğu Anadolu'ya muazzam bir göç başlayacak. Çözüm süreci başarılı olsun milyon insan buraya gelmek zorunda kalacak. Gelmek zorunda, çünkü burada işçi olmayacak, yetmeyecek. Yani GAP ve DAP'la birlikte tarım ve sanayi ile birlikte buralarda elaman yokluğu yaşayacağız. Bizim ciddi bir şekilde böyle bir sorunumuz olacak. Ben inanıyorum ki 1 milyon insan bu bölgeye göç etmeye başlayacak." diye konuştu.
 
Sadece GAP'a 28 milyar dolar yatırdıklarını dile getiren Şimşek, Türkiye tarımda büyük bir sıçrama yaşanacağını söyledi. Huzur olmayan yere paranın akmayacağına dikkat çeken Şimşek, şunları sözlerine ekledi: "Teröre harcanan, terörle mücadeleye harcanan paralar eğitime, alt yapıya, sağlığa harcanacak. Milyar dolarlar kimisine göre trilyon dolar. Türkiye'nin esas gündemi reform olacak, esas gündemi tabii ki hakikaten sorun."
 
Kaynak: CİHAN