Amerikan özel kuvvetleri cumartesi günü Libya ve Somali’de düzenledikleri operasyonlarla Afrika’daki El Kaide ve El Şebab liderlerini hedef aldı. Libya’nın başkenti Trablus’ta Amerikan ordusunun en prestijli özel harekat birliklerinden Delta Force, FBI’ın “en çok arananlar” listesinde yer alan Ebu Anas el Libi’yi (49) kaçırdı. Somali’nin güneyindeki Barave kentinde ise donanmanın ünlü özel harekat birliği Navy Seals, El Kaide bağlantılı El Şebab örgütünün üst düzey bir liderini hedef aldı. Ancak bir saat süren yoğun çatışmanın ardından bu kişiyi ele geçiremeden geri çekildi. ABD’li bir yetkili New York Times’a Libya ve Somali’deki operasyonların aynı güne denk gelmesinin tesadüf olduğunu açıkladı. Her iki operasyon da ABD Başkanı Barack Obama tarafından onaylandı.
 
Yeni hücre kuruyordu
Trablus’ta ele geçirilen Ebu Anas el Libi, 1998’de Kenya ve Tanzanya’daki Amerikan Büyükelçiliklerinin bombalandığı saldırılarla ilgili aranıyordu. El Libi 224 kişinin öldüğü saldırının sorumlularından biri ilan edilmişti. ABD el Libi ile ilgili bilgi getirenlere 5 milyon dolar vaat etmişti. El Libi’nin 2011 yılında Libya’ya gelerek burada El Kaide’ye bağlı bir terör hücresi kurmak için çalışmalara başladığı tahmin ediliyordu. İstihbarat el Libi’nin izini eylülde buldu. Saldırgan cumartesi sabah namazından dönerken ele geçirildi.
Görgü tanıkları üç aracın el Libi’nin etrafını sardığını, adamın birkaç saniye içinde bu araçlardan birine bindirilerek kaçırıldığını anlattı. Pentagon Sözcüsü George Little, el Libi’nin “Libya’nın dışındaki güvenli bir noktada ABD ordusu tarafından yasalara uygun şekilde gözaltında tutulduğunu” bildirdi. Libi yargılanmak üzere New York’a getirilebilir. Amerikalı yetkililer operasyonun Libya hükümetinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söylerken Trablus dün Washington’dan operasyonla ilgili açıklama talep etti.
 
Geri çekildiler
Somali’nin başkenti Mogadişu’nun 180 kilometre güneyindeki Barave kentindeki operasyon ise cumartesi sabaha karşı 03.00 sularında başladı. Amerikalı yetkililer operasyonun Kenya’da geçen ay 72 kişinin hayatını kaybettiği alışveriş merkezi saldırısının ardından planlandığını açıkladı. Operayonun hedefi alışveriş merkezi saldırısını düzenleyen El Şebab örgütünün üst düzey liderinden birini ele geçirmekti. Pentagon bu kişinin adını açıklamadı. Zira daha önce El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i öldüren “Navy SEAL Team 6” bu kez başarılı olamadı. Deniz ve havadan bir saat süren çatışmanın ardından ekip geri çekildi.
 
“Blackhawk Down” onları anlatıyor
 
Amerikan ordusunun en prestijli özel harekat birliklerinden Delta Force’un operasyonlarının çoğu sır... Ancak Irak’ın işgalinden sonra hem Saddam Hüseyin’in hem de oğulları Uday ve Kusay’ın yakalandığı operasyonlarda rol aldıkları biliniyor. Delta Force en çok 1993 yılındaki Mogadişu operasyonuyla tanınıyor. İki Blackhawk helikopterinin düşmesinden sonra altısı Delta Force olmak üzere 19 Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanan olaylar 2001 yılında “Blackhawk Down” filmiyle beyaz perdeye aktarılmıştı. Askerler Delta Force’a sert bir fiziksel ve psikolojik sınavdan sonra alınıyor. Altı aylık eğitimde yalnızca silah kullanmak değil temel casusluk teknikleri ve kilit açma, bomba hazırlama gibi eğitimler de veriliyor.
 
milliyet