Türk firmaları, 13 yıl aradan sonra Avrupa Birliği (AB) ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatına hazırlanıyor. AB, 2000'de Türk standartlarının yetersiz olduğunu ileri sürerek alımları durdurmuştu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "AB'nin tüketici sağlığıyla ilgili genel müdürlüğü firmalarımızın ülkelerine süt ve süt ürünleri satabilecek standartta olduğunu kabul etti" dedi. Eker'in verdiği bilgiye göre 3 Nisan itibarıyla ilgili mevzuat resmen yürürlüğe girecek. Mevzuatla, birlikte ilk etapta 6 Türk firması AB'ye ihracata başlayabilecek. 

BAŞARI SAĞLANDI 
Bakan Eker, açıklamayı Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ile birlikte yürüttükleri AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatına ilişkin projenin tanıtıldığı toplantıda yaptı. Eker, AB standartlarını benimseyen ülkelerin de bunu gerekçe göstererek Türkiye'den süt ve süt ürünleri ithalatı yapmadığını hatırlattı. Mehdi Eker, 7 yıllık zorlu bir mücadelenin başarıyla sonuçlandığını bildirdi. 

ÖNEMLİ BİR AVANTAJ YAKALADIK
Bakan Eker, projenin getireceği avantajları şu sözlerle anlattı: "AB artık diyor ki, 'Türkiye AB standartlarındadır.' Bazı Ortadoğu ülkelerine bile bu nedenle süt ürünü ihraç edemiyorduk. Bunun da önü açılmış oluyor. Türkiye için önemli bir avantaj elde ettik."