Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Diyarbakır'a gidecek ve bir dizi açılış yapacak. Erdoğan'ın bölgenin önde gelen STK'ları ve kanaat önderleriyle de buluşması öngörülüyor. Ama asıl buluşma Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile olacak. Barzani, cumartesi Diyarbakır'a gelerek Erdoğan'la bu kentteki ilk görüşmesini yapacak. Demokratik açılımın kalbi olarak nitelendirilen Diyarbakır'daki görüşme, saat 18.00'de Green Park Otel'de gerçekleşecek. Barzani'nin akşam verilecek yemeğe de katılması planlanıyor. Tarihî buluşmada; çözüm süreci, enerjide işbirliği, yeni sınır kapılarının açılması, Suriye'de yaşanan gelişmelerin değerlendirilmesi bekleniyor. Bu arada, sürpriz zirve öncesi dün Ankara'da da dikkat çekici bir görüşme gerçekleşti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Irak Kürdistan Demokrat Parti (KDP) heyetini kabul etti. Erdoğan'ın Barzani ile görüşecek olması, siyasi kulisleri hareketlendirdi. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, görüşmeyi, “Kadim bir Türk diyarı Diyarbakır tarihte Akkoyunluların başkenti idi. Şimdi bölücülüğe mi başkent yapılmaya çalışılmaktadır? Türkiye Cumhuriyeti'nin teamülleri ayaklar altına alınamaz” şeklinde eleştirdi. Buluşmayı stratejistler ise, şöyle değerlendirdi...


Dr. Nihat Ali Özcan: Görüşme için Diyarbakır'ın seçilmesi ile Barzani'ye psikolojik olarak “senin kimliğine saygı duyuyoruz, bizim için önemlisin” mesajı veriliyor. Aynı zamanda bölge halkına da bu mesaj. Kim bu mesajı alır, ayrı bir tartışma konusu.


Ankara Strateji Enstütüsü Prof Mehmet Özcan: Sadece Türkiye'deki çözüm süreci değil Suriye ve Irak'taki Kürt konferansı ile ilgili de bir görüşme olacaktır. Suriye üzerinden tartışılan PKK'nın ağırlığı ile Barzani'nin ağırlığı üzerinde satranç hamlesi yapılıyor. Barzani bir adım öne çıkarılmaya çalışılıyor.