“Diş Bakımı Nasıl Olmalı”

Diş ve diş eti sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Dişler 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanarak,  her bir dişin ön ve arka yüzeyleri yeterli miktarda firçalanmalıdır. Diş fırçası yardımı ile dil temizliğinin de yapılması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Mustafa Yıldız, “Plak ve diş taşı oluşumunun önüne geçilebilmesi için her fırçalamadan sonra dişler arasında kalan artık maddeler diş ipi yardımıyla temizlenmelidir. Dişlerde plak ve çürük oluşumuna neden olan şeker ve şekerli gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir.” İfadelerini kulllandı.  Dişlerde leke oluşumuna sebep olan aşırı çay ve kahve tüketimi ile sigara kullanımından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. En önemli konulardan biride bakım noktasında diş muayenesidir.  Sağlıklı dişler için en az 6 ayda bir olmak üzere, diş muayeneleri düzenli olarak yapılmalıdır.

“Ağız Kokusunun Nedenleri Nedir”

Öncelikle ağız kokusu kişiyi rahatsız ederek utanç verici hale gelebilecek bir durumdur. Ağızda koku  olmasının sebebi genellikle kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasından kaynaklı olduğunu vurgulayan Yıldız, “ Ağız içinde meydana gelen diş ve diş eti hastalıklarına bağlı olarak da ağız kokusu gelişebilir.  Fakat ağız hijyeni sağlanmasına rağmen uzun süreli ve rahatsız edici bir koku varsa, diğer hastalıklara bağlı olarakta gelişebilir.” şeklinde konuştu.  Ağız kokusuna neden olan diğer hastalıklar; ağız içi mantar enfeksiyonları, sinüzit, bademcik iltihabı, mide bağırsak hastalıkları, alkol, sigara, tütün ürünleri, ağız kuruluğu, diyabet(şeker hastaligi), burun ve burun eti rahatsızlıkları olabilir.

“Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir”

En basit tedavi olarak dişlerin günlük temizliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek ve diş ipi, gargara kullanmak gibi basit yöntemler işe yarayabilmektedir. Ağız kokusunun tedavisine yönelik bilgiler veren Yıldız, “Florürlü diş macunu kullanarak günde 3 defa ve en az 2 dakika olacak şekilde dişler fırcalanmalı, gerekirse antibakteriyel ağız gargaralari kullanmalıdır. Ayrıca dil üzerinde bulunan bakterileri temizlemek için özel olarak üretilen dil temizleme fırçalarıyla dilde biriken bakterileri de temizleyebilirsiniz.” dedi.  

Ağız ve diş sağlığı iyi bakımı yapılmasına rağmen ağız kokusu kaybolmuyorsa o zaman altta yatan diğer sebeplere bakılabilir diyen Yıldız, “ Ağız kokusu eğer dişlerdeki çürük veya diş etlerindeki enfeksiyon sebebiyle gelişiyorsa, diş hekimi tarafından en uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Diş taşları da ağız kokusuna yol açabilir.  Ve senede bir defa temizlenmesi gereklidir. Sağlıklı bir kişinin yılda 2 defa ağız ve diş muayenesi yaptırmasını öneriyoruz.” ifadelerini belirtti.

Aşılama programı kapsamında ilk aşı grubunda yer aldıklarını belirten Yıldız, kliniğimizde her hastadan sonra özel dezenfeksiyon cihazlarıyla kliniği  dezenfekte ettiklerini ve  bekleme salonunun   saatte bir cihazlarla dezenfekte edildiğini sözlerine ekledi