İktidar partisinin Fransa'daki gibi "Yarı Başkanlık" sistemine yönelik yeni teklif vereceği yönündeki spekülasyonları Uzlaşma Komisyonu'nun AK Partili üyeleri Ahmet İyimaya ve Mustafa Şentop yalanladı.

TUTARSIZLIK OLUR...

AK PARTİLİ İyimaya, konuyla ilgili AKŞAM'a yaptığı açıklamada "Başkanlık sistemine dayanan yeni Anayasa" önerilerinden geri adım atmayacakları sinyali verdi. İyimaya, "Teklifimizin sistemini ilgilendirmeyen, 'Temel Hak ve Hürriyetler' gibi  Başkanlık sistemi dışındaki hükümlerinde mutabakat olursa, bu durumda da Başkanlık önerimiz, uzlaşmanın engeli olarak görülürse mutabakat sağlayabiliriz" dedi. Sözlerine "ancak" diyerek devam eden İyimaya, "Bu maddelerde bile uzlaşma olmazsa, parti olarak doğruluğuna inandığımız Başkanlık teklifimizi geri çekme tutarsızlığı içinde olmayız" diye konuştu.

PRATİK ZARURET

MUSTAFA Şentop ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerine işaret ederek şunları söyledi: 2014'te ülkeyi büyük bir karmaşa bekliyor, çiftbaşlılık olacak. Başkanlık sistemi önerimiz bir pratik zaruretten kaynaklanıyor. Türkiye için en ideal sistem 'Başkanlık.' Şu an komisyonda uzlaşılamayan çok sayıda madde var. Bir mutabakat metni ortaya çıkmadan, onlarca uzlaşılmamış madde ortada dururken neden önerimizi geri çekelim? Bir uzlaşma olacaksa ancak, bunu yaparız.