Hamburg Eyalet Parlamentosunda bulunan çeşitli partilerden (SPD, CDU, Yeşiller ve Sol Parti) 90 milletvekili, Türkiye’de tutuklanan HDP’li milletvekilleri, belediye başkanları ve gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını belirten bir metne imza attılar. Vekiller metinde Alman hükümetine, Avrupa Parlamentosuna ve Avrupa Komisyonuna da Türkiye’de yaşananlara sessiz kalınmaması çağrısı yaptı. İsveç Parlamentosu bünyesinde kurulu 7 siyasi partinin milletvekillerinden oluşan İnsan Hakları Grubu, yaptığı bir açıklama ile milletvekillerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Hamburg Eyalet Parlamentosu’nda partiler adına yapılan konuşmalarda, “Türkiye’de tutuklanan milletvekilleri ve gazetecilerle dayanışma” konusu gündem oldu. Konuşmalarda, Türkiye hükümetinin yaşanan darbe girişimi sonrası muhalif kesimlere, gazetecilere, bilim insanlarına yönelik gözaltı ve tutuklamalardan sonra seçilmiş HDP milletvekillerine yönelik gözaltı, tutuklamaların devam ettiği belirtildi. Türk devleti tarafından adil olmayan bir yargı süreci ile işten uzaklaştırmalar, gözaltılar ve tutuklamaların devam ettiği belirtilen açıklamada, “Gelen haberlere göre, Türkiye cezaevlerinde tekrar işkenceler yaşanmaktadır. Olağanüstü hal kisvesi altında kanunsuzluk, keyfiyet yaşanmaktadır” denildi.

“TÜRKİYE’DE YAŞANANLARA KARŞI HAREKETE GEÇİN”
Açıklamada “Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekilleri olarak, Tutuklanan milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler ve Türkiye’de demokrasi savunucuları ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtir. Türkiye hükümetine; tüm tutukluların serbest bırakılması, olağanüstü halin kaldırılması, insan hakları ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu bağlamda, Alman hükümetine, Avrupa Parlamentosuna ve Avrupa Komisyonuna harekete geçmeleri çağrısı yapıyoruz” ifadelerine yer verildi. (Hamburg/EVRENSEL)

İSVEÇ PARLAMENTOSU: HDP’LİLERİ DERHAL SERBEST BIRAKIN
İsveç Parlamentosu bünyesinde kurulu 7 siyasi partinin milletvekillerinden oluşan İnsan Hakları Grubu, bir açıklama yaparak Türkiye’deki insan hakları ihlallerini ve HDP’ye yönelik baskıları kınadı ve milletvekilleri başta olmak üzere cezaevinde tutulan tüm HDP’lilerin serbest bırakılmasını talep etti.

İsveç İnsan Hakları Grubu, devlet memurları, öğretmenler ve gazetecilere yönelik toplu tutuklamalar ve işten atmalar yaşandığına dikkat çekerek, saldırıların son olarak parlamentonun üçüncü büyük partisi HDP’ye yöneldiğine ve aralarında Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 10 milletvekilinin tutuklandığını ifade etti. İnsan Hakları Grubu, “İsveç Parlamentosunun milletvekilleri olarak HDP’li meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını ve görevlerine dönmelerini talep ediyoruz. Halkın seçtiği politikacıların tutuklanması halk iradesine ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırıdır” sözlerine yer verdi.
 
İsveç hükümetine ve AB’ye çağrı yapan grup, demokratik reformların yapılması, yeniden barış görüşmelerine dönülmesini istedi. (Stockholm/EVRENSEL)