Almanya'da sanayi üretimi Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve düşüşünü ikinci aya taşıdı. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toparlanmanın istikrarsız seyrettiğini işaret ediyor.

Almanya'da mevsimsel dalgalanmalardan arındırılmış rakamlara göre sanayi üretimi Ekim ayında, revize rakamla yüzde 0.7 düştüğü Eylül ayında göre yüzde 1.2 geriledi. Bloomberg'in anketine katılan 38 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0.7 artması bekleniyordu. Sanay, üretimi geçen yılın aynı ayına göre, çalışma günlerine göre düzeltyilmiş verilere göre, yüzde 1 arttı.

Almanya'nın en büyük ticaret ortağı Euro Bölgesi'ndeki zayıflık ile beslenen ekonomik büyümeye yönelik riskleri, ekonomiyi iç talebe daha fazla bağımlı kılıyor. Almanya'da geçen hafta çıklanan fabrika siparişleri Ekim ayında beklenenden daha fazla düştü ve işsizlik Kasım ayında yükselerek çıkışını dördüncü aya taşıdı.

Frankfurt'ta Commerzbank AG ekonomisti Ralph Solveen, "Almanya ekonomisi dördüncü çeyreğe iyi bir başlangıç yapmayı başaramadı," dedi ve "İşletmeler halen yatırımlardan uzak duruyor. Bu durum, önümüzdeki aylarda yatırım aktiviteleri için ihtiyatlı bir görünmü işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.