Bremen‘de özel Jacobs Üniversitesi tarafından yapılan ve sonuçları Bertelsmann Vakfı tarafından açıklanan bir araştırmaya göre Almanya toplumsal dayanışma, insanların birbirine güveni noktasında 34 ülke arasında 14‘üncü sırada yer alıyor. 
 
Araştırmada başta Danimarka olmak üzere İskandinav ülkeleri, Avustralya ve Kuzey Amerika ilk sıralarda bulunurken Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya ise sonuncu sıralarda yer alıyor. Söz konusu araştırma için bilim adamları 2009 ile 2012 yılları arasında değişik bilgi ve bulguları toplayıp değerlendirmeye almış.
 
Bu yapılırken insanların birbirlerini güvenilir bulup bulmadığı, seçimlere katılım, rüşvet, siyaset ve polise güven, bağışta bulunup bulunmadıkları, yabancı ırktan insanlarla komşu olmaya nasıl baktıkları gibi toplam 58 noktadaki bulgular değerlendirildi.
 
Araştırmacıların dikkatini çeken iki nokta söz konusu. Buna göre bir toplumda refah seviyesi ne kadar yüksekse ve var olan zenginlik de toplum içinde ne kadar eşit bir şekilde dağıtılmış ise o toplumda dayanışma ve insanların birbirine güven oranı o derece yüksek.
 
İkinci bir tespit ise dışarıdan alınan göçün toplumsal dayanışma ve insanların birbirine güveni konusunda olumsuz etkisinin olmaması. Toplumsal dayanışma ve insanların birbirine güveninin yüksek olduğu ülkelerin başında geleneksel olarak göç ülkeleri olan Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri gelirken Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi göç almayan veya göçmen oranı düşük ülkeler ise bu sıralamada son sıralarda yer alıyor.
Almanya ile ilgili dikkat çeken ve endişe verici bulunan bulgulardan biri ise Almanların ülkelerindeki çoklu toplum yapısını kabulde bir gerileme yaşanması ve böyle bir toplum yapısını da toplumsal dayanışma açısından olumsuz bulanların oranının artması.
 
Kaynak: CİHAN