Almanya'nın Türk vatandaşlarına 1960'larda göç imkanı tanımasıyla başlayan gurbet yolculuğu, tersine dönüyor. Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, 2007-2011 yılları arasında 4 yılda 190 bin Türk'ün Türkiye'ye döndüğünü kaydetti. Şen, "Dönenler daha çok 40 yaşın altında eğitimli ve belli bir iş güvencesi olan insanlar. Yani kalifiye Türkler" dedi.
 
'YÜZDE 44'Ü DÖNEMEZ'
 
Önümüzdeki yıllarda sayının daha da artacağını belirten Prof. Şen, "Henüz kesin olmayan rakamlara göre 2012 yılında sayının 50 bine çıkacağı ön görülüyor. Topladığımızda son 5 yılda 240 bin kişinin döndüğünü görüyoruz. Bu denli yoğun dönüşün sebebi Alman ekonomisindeki çöküş, dışlanma ve İslamofobi'dir. Ancak Almanya'daki Türklerin yüzde 44'ü yoksulluk sınırı altında ve yüzde 30'u işsiz. Bunlar dönmeyecek. Çünkü orada bir iş yapamayan Türkiye'de hiçbir şey yapamaz. Neticede Almanya'da hiç yoksa sosyal yardım yani işsizlik maaşı alıyor" diye konuştu.
 
'YABANCILAR DA AKIN EDECEK'
 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da "Türkiye'den gidenden fazla, Almanya'dan dönüyor. Sadece Almanya için değil diğer ülkeler için de benzer bir durum söz konusu" diye konuştu. Bozdağ şöyle devam etti: "2009'da 35 bin 410, 2010'da 31 bin 754 ve 2011 yılında 32 bin 756 Türk vatandaşı Almanya'yı terk etti. Bu sürede toplam 99 bin 920 Türk vatandaşı Almanya'dan Türkiye'ye döndü. Şu anda nitelikli bir geri dönüş de var. Avrupa'nın üniversitelerinde iyi eğitim almış, iyi yetişmiş insanlarımızdan daha fazla dönüş var Türkiye'ye. Tabii bundan fevkalade mutluluk duyuyoruz. Terörün bitmesiyle Türkiye'nin sadece kendi vatandaşları için değil başka ülke vatandaşları için de cazibe merkezi haline gelecek. Bundan sonraki süreçte de çözümün olduğu bir Türkiye, daha büyük dönüşümleri hayata geçirecektir. "
 
'Müslümanlar işe alınmıyor'
 
Avrupa Müslümanlar Sosyal Birliği Genel Başkanı Hasan Özdoğan göre dönüşün sebebi Almanya'daki ekonomik kriz, siyasi istikrarsızlık ve buna bağlı olarak yabancı düşmanlığının Türk-Müslüman aleyhtarlığının çoğalması. Gençlerin bir işe başvurduklarında Müslüman veya Türk olmaları gerekçe gösterilerek işe alınmadığına dikkat çeken Özdoğan, "Daha çok Almanlar ya da diğer Avrupalılar tercih ediliyor. Bu ayrımcılığı her yerde hissetmek mümkün. Bunu hissedip Türkiye'nin ekonomisinin de iyileştiğini gören gençler kendi ülkesine dönüyor" dedi.
 
Mavi Kart müjdesi
 
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yurtdışında yaşayıp Türk vatandaşlığını kaybedenlere verilecek olan Mavi Kart'la ilgili yönergenin yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bozdağ, "Türkiye'ye geldiği zaman birçok sorunla karşılaşan Mavi Kartlılar'a, yeni kimlik numaraları ile büyük kolaylık sağlanmış olacak" dedi. Bozdağ, "Yönerge ile birlikte Türkiye'deki iş ve işlemler bu kart ile yapılabilecek. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi Mavi Kart'lılara da kimlik numarası verilecek. Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalışabilecek. Resmi tüm işlemlerinde bankada, noterde, tapuda Mavi Kart'larla verilecek yeni kimlik numaralarını kullanabilecek" dedi. Uygulamadan yurtdışında yaşayan ve vatandaşlıktan çıkmış olan 1 milyonu aşkın kişinin yararlanması bekleniyor.