Araştırmacıları en çok şaşırtan ise yabancıların 7,3 değil 6,2 milyon olmasıydı. Göçmen kökenlilerin sayısı 15 milyon iken, Türklerin sayısı yaklaşık 2,7 milyon olduğu belirtildi.
 
Federal İstatistik Dairesi, 2011 yılında yaptığı nüfus sayımının sonuçlarını açıkladı. Raporda istatistikçilerin ezberini bozacak veriler yer aldı. Buna göre ülkenin nüfusu yaklaşık 82 milyon değil, sadece 80,2 milyon olduğu ortaya çıktı.
 
Federal İstatistik Dairesi Başkanı Roderich Egeler, nüfusun bilindiğinden az olacağını önceden tahmin ettiklerini belirterek, "Beni en çok şaşırtan ise yabancı ülke vatandaşların sayısının bilindiğinden 1,1 milyon daha az olmasıydı" dedi. Egeler, Almanya'da yaşayan yabancı ülke vatandaşların sayısı 6,2 milyon olduğunu söyledi. Göçmen kökenlilerin sayısı ise 15 milyonla toplam nüfusun yüzde 18,9'unu oluşturdu. Göçmen kökenlilerin yüzde 60'ı Alman vatandaşı, yüzde 50'si ise Almanya'da doğup büyüyenler olduğu belirtildi. Egeler, nüfus sayımında ayrıca vatandaşların hangi dine mensup olduğu sorulduğuna, ancak göçmen kökenlilerin önemli çoğunluğu bu soruyu ‘belirsiz' olarak cevapladığına dikkat çekti. Toplam nüfusun yüzde 66,8'i Hıristiyan olduğunu belirten İstatistik Dairesi Başkanı, elde ettikleri verileri daha detaylı bir şekilde inceleyerek gelecekte daha ayrıntılı raporlar sunacaklarını duyurdu.
 
İstatistik verilere göre göçmen kökenli vatandaşların sayısı bazı şehirlerde yüzde 50'lere yaklaşmış durumda. Örneğin Offenbach'ta bu oran yüzde 49 iken, Frankfurt'ta yüzde 42,7, Stuttgart'ta ise yüzde 38,6'yı oluşturdu. Türklerin sayısı çok olduğu tahmin edilen Duisburg ve Dortmund'da ise bu oran yüzde 30'larda, Berlin'de ise yüzde 23,9'da kaldı. Göçmen kökenlilerin oranı az olduğu yerler ise Almanya'nın ‘yeni eyaletleri' olarak anılan eski Doğu Almanya'daki şehirler.
 
Nüfus sayımı çerçevesinde Almanya'daki konut sayısı tespit edildi. Ülke toplam 41,3 milyon konut mevcut. Bunların yüzde 46'sı mülkiyet olarak kayıtlara geçerken, yaklaşık yüzde 4,4 oranındaki konutun kullanılmadığı belirtildi.
 
Demografik gelişim çerçevesinde merak edilen konulardan bir diğeri ise nüfusun yaş gruplarına göre paylaşımıydı. 18 yaşın altındakilerin oranı yüzde 15,7 iken 65 yaşın üstündekilerin oranı yüzde 21,2'yi oluşturması nüfusun yaşlanmasına örnek gösterildi. İstihdam konusunda ise şu veriler paylaşıldı: 40 milyon vatandaşın iş sahibiyken, 2,1 milyon kişi işsiz olarak kayıtlara geçti.
 
Almanya son nüfus sayımı iki Almanya'nın birleşmesinden önce 1987 yılında yapılmış, ancak büyük protestolara maruz kalmıştı. Federal İstatistik Dairesi Başkanı Egeler, ‘Zensus 2011' sayımının kala değer protestolarla karşılaşmadığını söyledi. Alman hükümetinin kişisel verilerin korunmasından sorumlu yetkilisi Peter Schaar ise bu sayım çerçevesinde hastane, hapishane ve yaşlılar evlerinden şahsi verilerin içerdiği bilgilerin edinilmesini eleştirdi.
 
Seksenli yıllarda Almanya'da nüfus sayımına karşı çıkanlar Nasyonal Sosyalist dönemindeki gelişmeleri dile getirmişti. Naziler, 1930'larda yapılan nüfus sayımlarından toplanan bilgileri İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudileri tespit etmek için kullanmıştı.