Altın, petrol fiyatlarının güçlü bir şekilde düştüğü bir ortamda, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de faiz artırımlarının zamanlamasına çevirmesi ve dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıklarının Mayıs 2013'ten bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmesi ile birlikte haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,157.94 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 11:37'de, 1,159.41 dolara geldi. Metal bu hafta yüzde 1.6 düştü. SPDR'daki altın varlıkları dün 720.62 tona inerek altı yılın en düşük seviyesine geriledi ve düşüşünü sekizinci güne taşıdı.

Altın, dört yılın en düşük seviyesine inen petrol fiyatlarının metale yönelik enflasyondan korunma talebini azaltması ve Fed'in 2006'dan bu yanaki ilk faiz artırımına giderek daha da yaklaşması ile birlikte, 2000'den bu yana ilk kez iki yıl üst üste düşüş göstermeye yönlendi. Dünya Altın Konseyi'nin dünkü raporuna göre, küresel altın talebi üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 azaldı ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bloomberg Dolar Endeksi, bugün ABD'de açıklanacak olan ve küçük çaplı bir yükseliş göstermesi beklenen perakende satışlar verisi öncesi, beş yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Çin'in borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITIC Futures Co.'nun analisti Zhu Runyu, "ABD ekonomisinde bazı somut değişiklikler olmazsa, faiz artırımının kartlar arasında kalacağını ve bunun da altını zayıf tutacağını düşünüyoruz," dedi.

Fed gelecek hafta, varlık alım programını sonlandırdığı 28-29 Ekim toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. New York Fed Başkanı William C. Dudley, dün yaptığı açıklamada, faizlerin çok erken yükseltilmesinin ekonomiye, daha geç harekete geçmekten daha fazla risk oluşturduğunu söyledi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,158.30 dolara indi ve dördüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi. Kontrat, geçen yılki yüzde 28'lik kaybın ardından bu yıl yüzde 3.7 düştü.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşüşle ons başına 15.5569 dolara geriledi ve beşinci haftayı kayıpla geçmeye hazırlanıyor. Metal bu yıl yüzde 20 kaybetti ve 7 Kasım'da 15.0681 dolara gerileyerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviysini gördü.

Spot platin yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,193.75 dolara indi ve beşinci haftayı kayıpla geçmeye yöneldi. Palladyum ise yüzde 0.3 kayıpla ons başına 765.95 dolara geriledi ve kayıplarını ikinci haftaya genişletmeye hazırlanıyor.